Ministerstvo v přezkumném řízení rozhodovalo o konkrétní situaci, kterou středočeský krajský úřad a před ním i místní samospráva posoudily jako přestupek a uložily řidiči pokutu 1500 korun. Řidič neměl zelenou kartu s sebou, našel ji proto v e-mailu zaslaném od pojišťovny, ale policistka kartu zobrazenou v mobilu odmítla uznat.

Tímto rozhodnutím stanovilo ministerstvo tzv. precedens tedy skutek, který slouží jako vzor pro něco podobného v budoucnosti. Úředníci totiž poukázali na to, že zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla požadavky na podobu zelené karty výslovně nestanoví.

Zelenou kartu v současnosti pojišťovny motoristům často posílají elektronicky, řidiči si ji musejí vytisknout sami. Karta s údaji o autě a zaplaceném povinném ručení tak bývá bílá (ale barvy papíru), což ale na její platnosti nic nemění. Tradiční název jí zůstal z dřívější doby, kdy ji pojišťovny posílaly řidičům vytištěnou na zeleném papíře.

Klienti Driveta dostávají zelené karty také elektronicky do kontaktní emailové schránky uvedené na smlouvě. Doporučujeme tedy důkladnou kontrolu elektronické pošty a v případě dotazů kontaktujte zákaznickou linku 777 290 154.