Zelená karta je dokladem, který potvrzuje, že vozidlo má platné povinné ručení. Tento doklad je uznávaný jak v České republice, tak v celé Evropské Unii a dalších zemích Evropy, které jsou vyznačeny přímo na kartě. Od 1. července 2020 se podle evropské dohody států vydávají nové zelené karty na bílém papíře a zároveň jsou pouze jednostranné. Co to pro Vás znamená? Naštěstí nic zásadního!

Důležité je to, že žádnou starost navíc nemáte. Pokud se prokazujete stále platnou zelenou variantu, je to v pořádku. Do června 2021 totiž mohou pojišťovny vydávat jak bílé, tak i zelené karty, proto policisté budou akceptovat obě barvy a to až do června 2022.

Kartu je stále nutné mít sebou i v tištěné podobě. Naskenovaná v mobilu by nemusela být považována za platnou. Tato změna je prvním krokem ke zjednodušení a nakonec celkové digitalizaci systému zelených karet. V budoucnu by řidič už nemusel osvědčení o pojištění vůbec mít u sebe, policista by si to ověřil sám v digitální databázi zelených karet.

Zeleným kartám se říká zelené už od roku 1949, kdy byl systém zelených karet vyvinut. Začalo se jim tak říkat podle jejich barvy. Dávalo by tedy logiku, abychom teď používali pojem bílá karta. Ale zatím se zelená karta používá i v českých právních normách a pravidlech a zůstane tam až do nejbližší novelizace.

Jak dostanete kartu?

Zákazníkům Driveta postupně novou kartu doručujeme v elektronické podobě do emailové schránky. Abyste se jí mohli následně prokazovat, nezapomeňte ji vytisknout a vozit sebou.