Jakkoliv jde o předmět relativně lehký a většinou i nepříliš velký, přepravu znesnadňuje jeho neskladnost. Právě pro tyto jeho vlastnosti bývá preferována přeprava na střeše, kdy je potřeba mít nainstalovaný střešní nosič. Většina z nás má doma stromek řezaný a ten je třeba nějak dopravit z prodejny domů.

Sepsali jsem pro Vás několik základních rad:

1) Nezapomeňte na pevné připoutání.

Ať stromek převážíte na střeše auta nebo v interiéru, musíte ho náležitě připevnit. Na střeše stahovatelnými popruhy, v interiéru za pomoci bezpečnostních pásů, případně i s využitím upevňovacích ok v podlaze zavazadlového prostoru. Neupevňujte ho „gumicuky”, protože výzkumy německého autoklubu ADAC ukazují, že stromek uchycený elastickými kurty letí ze střechy již po nárazu v rychlosti 50 kilometru v hodině.

2) Na střeše ho vozte vždy kmenem dopředu.

Jen tak vám proudící vzduch neoláme větvičky.

5) Nechte si ho zabalit.

Odborníci radí zabalit nejen do sítě, ale nejlépe i do deky, aby se s ním dalo snadněji manipulovat a jehličí nepoškodilo lak. Budete pak mít o starost méně s dolováním jehliček z koberce v kufru nebo z potahových látek sedaček, na střeše vám pak smrček či jedlička nepoškrábe lak. Navíc jehličí není ještě to nejhorší. Také byste si mohli interiér zamazat pryskyřicí.

6) Zapřete ho deskou.

Pokud ho naložíte do interiéru a náhodou by se stala nehoda, mohl by kmen proletět jako šíp opěradlem předního sedadla. Proto raději na zadní stranu opěradla umístěte dostatečně velkou a tlustou dřevěnou desku.

7) Velký strom označte.

Jestliže jste si pořídili skutečný vánoční "strom" a on bude po naložení na střechu přesahovat zadní část vozu o více než metr, jste podle legislativy ho povinni označit červeným praporkem o velikosti alespoň 30x30 centimetrů.