Švédská značka Volvo směřuje k elektrické budoucnosti. Chtějí tak učinit dřív, než je k tomu dotlačí přísné emisní normy a další zákony. V roce 2030 by tak v nabídce měli jen elektromobily. Tento smělý plán má několik kroků. Už v letošním roce představují elektromobily pětinu všech prodejů a do konce roku 2025 by to měla být rovná polovina.

Posledním Volvem se spalovacím motorem bude s největší pravděpodobností příští generace SUV XC90. Vedení automobilky je přesvědčeno, že definitivní termín ukončení spalovacích motorů přiměje jejich zákazníky preferovat elektrifikaci dříve, než to budou vynucovat nařízení jednotlivých států.

„Byl bych skutečně překvapený, kdybychom v roce 2030 neprodávali jen elektromobily,“ uvedl nedávno generální ředitel automobilky Volvo Hakan Samuelsson pro server Financial Times Future. Není to ovšem nic nového. Záměr opustit spalovací motory Volvo ohlásilo už dříve, nyní ale potvrdili konkrétní datum.

V souvislosti s tím promluvil i hlavní designer značky Björn Annwall. Ten se pro britský magazín Autocar nechal slyšet, že design nových vozů se bude odvíjet od použitelnosti. Pro elektromobily bude zásadní aerodynamika. Městská auta budou malá a krabicoidní (s důrazem na dobrý výhled a vnitřní prostor), naopak dálniční cesťáky dostanou agresivní, placatý design s důrazem na co nejmenší odpor vzduchu.