Věc, která může snadno potkat i vás, tedy klíč zabouchnutý v autě. Jak se to může stát? A jak to pak vyřešit? Oboje je snadné.

Možná si říkáte, že v době moderních aut s centrálním zamykáním a dálkovým ovládáním, případně i bezklíčkovým přístupem, je zabouchnutí klíče v autě nemožné. Z vlastní zkušenosti vím, že je to naprosto možné. Třeba pokud si otevřete jen zavazadelník, uložíte do něj věci a jdete pro další náklad. Takže ho zase zavřete a auto se zamkne. No a pokud zrovna ve věcech, které jste právě dali do kufru, jsou i klíče, tak je nepříjemná situace na světě.

Řešení je několik, nejjednodušším je logicky druhý klíč. Pokud se vám tedy taková situace stane u domu, vlastně se o žádný větší problém nejedná.

Pokud jste však třeba na dovolené, nebo na výletu stovky kilometrů od domova a tedy i druhého klíče, je situace složitější. Technika však jde kupředu a tak u moderních aut i neprémiových značek můžete mít pomocí aplikace v telefonu přístup k odemknutí vozu. Zrovna v tomto případě se to úžasně hodí. Některé automobilky tento systém mají vyřešený tak, že stačí zavolat na infolinku, identifikovat se a operátor dokáže auto na dálku odemknout.

Takové možnosti má však stále jen malé procento aut. No a pokud zrovna takové nemáte, musíte přejít na jiné způsoby. Ty se liší podle toho, zda je v autě například dítě, které tam nemůže zůstat dlouho zamčené. V tom případě přichází na řadu násilný vstup, který můžete svěřit buď policii, hasičům, nebo ho podniknout sami. Vždy je třeba rozbít nejvzdálenější okno od dítěte (zvířete,…). A pozor, malá trojúhelníková okna, která se nedají stahovat, jsou paradoxně nejdražší. Je potřeba tedy rozbít některé ze stahovatelných okýnek. Tím vznikne největší otvor a nejmenší škoda.

Pomalejší možnost je ta nenásilná. Tedy zavolat na číslo asistenční linky, kde vám pomohou sehnat zámečníka, který je v okolí k dispozici. Ten dokáže auto přes zámek odemknout za pár minut bez jakéhokoliv poškození. Některá auta nemají viditelné zámky, i tak na autě ale jsou, jen ukryté pod krytkami. Což zámečník ví, takže půjde najisto. Taková možnost trvá nejdéle (samotný zákrok je rychlý, ale čekání na zámečníka je občas delší), vyjde vás na nějaké tři tisíce, pokud zvolíte variantu bez poškození zámku, ale můžete si pak v pohodě v autě vyzvednout klíče a jet dál. Což například s rozbitým oknem nejde. To je tedy vždy až ta krajní možnost.

Existují i jiné způsoby, jak auto odemknout bez klíčů, zámečník se vždy rozhodne pro to optimální řešení. Vy ale nic takového raději nezkoušejte, je snadné způsobit ještě více škody, než kolik ušetříte za odborníka.

Navíc pokud máte auto od nás z Driveta, tak vám vždy pomůžeme!