Vidíte dobře? A kdy jste naposledy byli na kontrole zraku? Přijít na problémy se zrakem může být totiž obtížnější, než si myslíte!

A proč to tak je? Protože se zrak zhoršuje postupně. A díky tomu si toho vůbec nemusíte všimnout. Určité příznaky se však dají rozpoznat hned. Třeba časté mhouření očí. Nebo jejich bolest. A pokud vám přijde, že je v noci stále větší tma a auta vás naopak více a více oslňují, problém může být také ve vašich očích.

Podle průzkumů má jen 25 % řidičů zrak v pořádku. A 8 % by jich vůbec nemělo řídit. Což lidé ale často nevědí, protože kontrola zraku probíhá jen při vydání řidičského průkazu a pak až ve věku 65 let. I proto je dobré chodit na pravidelné prohlídky a nechat si prověřit zrak. Pravidlo, že je potřeba dobře vidět a být viděn platí nejen pro světla, ale i pro vaše oči.

Pokud vám lékař zjistí přítomnost nějaké oční vady a doporučí vám brýle, rychle zjistíte, jak špatně jste viděli a jak byla jízda unavující a nepříjemná. Protože se oči více namáhaly, i když jste si mysleli, že vidíte skvěle. Nezapomínejte na to, že i pokud již brýle nosíte, zrak se může stále zhoršovat a tak jsou prohlídky stejně důležité.

A s jakými vadami se nejčastěji můžeme setkat? S krátkozrakostí, kdy špatně vidíte do dálky, s dalekozrakostí, kdy zase naopak špatně vidíte do blízka. Dále pak třeba s vetchozrakostí, díky které se vám špatně čtou údaje na přístrojové desce.

Vše se ale v naprosté většině případů dá nějak řešit. Pokud jste si tedy dlouho nenechali zkontrolovat zrak, udělejte to. Jde o bezpečí, ale i pohodlí. A možná si budete vyčítat, že jste k doktorovi nezašli už dávno, když zjistíte, jak dobře se vám s brýlemi jezdí.