Pokud neparkujete ve vyhřáté garáži, určitě vás to nemine. Odmrazování auta a odstraňování sněhu. Oboje je ale velmi důležité, nezapomínejte na to!

Vrstva ledu na autě může být různě tlustá – od tenké, která vznikne po mrazivé noci, po tlustou, která se zase vytvoří, když na zmrzlé auto začnou padat kapky deště. První variantu je logicky snažší odstranit, ale způsoby se neliší, jen to v druhém případě zabere více času.

Základní postup je škrabka. Ta může mít podobu buď malého trojúhelníku, tak větší s rukojetí, která navíc může být krytá hřejivou vrstvou. To rozhodně doporučujeme, škrábat led holou rukou je hodně nepříjemné. Na škrabkách najdeme dva druhy povrchu – jeden je na rozbití ledové vrstvy, druhý na finální vyčištění. Důležité je očistit nejen čelní sklo, ale i boční, protože bez nich neuvidíte do stran. Pozor však na čištění světlometů. Na ty musíte opravdu jemně, jelikož je nekryjí skla, ale plasty, které jsou podstatně náchylnější k poškrábání.

Někdo nechává při odstraňování ledu nastartované auto, to má výhodu, že se díky tomu aktivuje odmrazování zadního skla a zrcátek. A také se mohou trochu zahřát sedadla, pokud jsou vyhřívaná. Nevýhodou však je kouř, který zvlášť u starších vozů se studeným motorem není voňavý. A pak také hluk, který zvláště v brzkých ranních hodinách může rušit sousedy.

Moderní auta nabízí vyhřívání i čelního skla, na vás pak je tedy jen odstranění ledu z bočních oken. Tento způsob je i nejšetrnější, jelikož každý kontakt plastové škrabky se sklem může znamenat jemné škrábance. Pak je také možnost nezávislého vytápění, které dokáže samo vytopit auto a dá se aktivovat na dálku, nebo pomocí časovače. Takové řešení sice stojí okolo 30 tisíc korun, ale pokud parkujete například na horách a stále venku, může to být to pravé řešení pro vás.

Možná jste slyšeli o polévání skel horkou vodou pro rychlé a šetrné odstranění ledové vrstvy. Tento způsob je ve většině případů bezpečný, ale stačí nějaké trochu hlubší poškození, o kterém ani nemusíte vědět, a sklo vám může prasknout. Představte si tu situaci, kdy spěcháte do práce, jedete pozdě a tak si chcete urychlit přípravu auta. Polijete čelní sklo horkou vodou a jen sledujete, jak se vám po něm rozšiřuje prasklina. Mnohem lepším řešením jsou rozmrazovací spreje. Ty jsou bezpečné a rychlé. Stojí sice nějaké peníze, ale nemusíte je používat vždy, ale jen když pospícháte. Takový sprej stačí na sklo nastříhat, chvíli počkat a pak rozpuštěný led setřít stěrači.

U zasněženého auta je nutné odstranit všechen sníh, i ten, který vám nebrání ve výhledu. Protože by mohl. A pokud ne vám, tak ostatním. Jak to? Když necháte sněhovou „čepici“ na autě a budete nuceni prudce zabrzdit, sveze se vám přímo na čelní sklo. Což je ve chvíli, kdy musíte nutně brzdit, rozhodně nežádoucí. A naopak, pokud zrychlujete, začne sníh odlétat na auta za vás. Snadno tak může vzniknout bílý mrak, ve kterém se ostatní téměř ztratí. Na odstranění sněhu je dobré mít v autě smetáček, u kterého nehrozí, že vám poškodí lak.