Německý Volkswagen odhalil smělý plán, prodávat do roku 2030 přes 70 procent elektrických vozů. Plán je součástí nové strategie nazvané Accelerate, kterou druhá největší automobilka světa představila minulý týden.

„Se strategií Accelerate zvyšujeme rychlost na cestě k digitální budoucnosti.“
Ředitel značky Volkswagen Ralf Brandstätter.

Předchozí strategické dokumenty přitom hovořily o výrobě zhruba 35 procent elektromobilů, takže automobilka své cíle pro Evropu rovnou zdvojnásobila. V Číně a ve Spojených státech chce Volkswagen do roku 2030 podíl aut poháněných elektřinou zvýšit na 50 procent. Tyto vysoké cíle mají z Volkswagenu udělat světového lídra v produkci elektromobilů.

„Ze všech hlavních výrobců aut má Volkswagen nejvyšší šanci, že ten závod vyhraje. Zatímco naši konkurenti jsou teprve v polovině cesty v přechodu k elektřině, my už jsme v digitální transformaci učinili značný pokrok.“
Ralf Brandstätter

Pro značku Volkswagen je elektrická budoucnost spjata s rodinou modelů ID. K současnému hatchbacku ID.3 a ID.4 se v dalších letech připojí větší modely, včetně ekvivalentu Passatu a vlajkové lodi.

Tyto plány jsou ruku v ruce s přísnějšími emisními normami na starém kontinentu. Ministři životního prostředí zemí Evropské unie na konci loňského roku podpořili výraznější omezení emisí skleníkových plynů. O konečné podobě normy, která počítá s redukcí zplodin do roku 2030 nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990, začnou státy od příštího roku vyjednávat s Evropským parlamentem. Europoslanci se netají tím, že by chtěli mít limity ještě přísnější.