V současné době hodně aktuální téma – jízda ve větru. Jaká přináší rizika a na co si dát pozor?

Prvním rizikem je samotný vítr. Pokud jedeme proti němu, zvyšuje spotřebu, což je ten nejmenší problém. Horší situace nastává, pokud fouká z boku. Řidiči kamionů by mohli vyprávět. Nebezpečí se ale netýká jen kamionů, i osobní vůz může mít při silném bočním větru potíže. Ne snad, že by vítr zanesl úplně mimo silnici, ale při vyšších rychlostech může auto vychýlit z pruhu a tak hrozí nehoda.

Efekt bočního větru je tím větší, čím větší je plocha, do které se může opřít. A taková plocha se zvětší například při využití střešního boxu. Ten sice působí jako nízký předmět, ale díky své poloze na nejvyšším místě má velký vliv. A to může člověka překvapit. Nejrizikovější jsou nárazy větru. A pak také výjezdy z tunelů. Možná to sami znáte, při cestě na dovolenou projíždíte tunely a jakmile vyjedete, cítíte sílu bočního větru. A to bývá ještě relativně slabý.

Jak tedy předcházet nebezpečí při silném větru? Pokud je opravdu kalamitní stav, je nejlepší vůbec nevyjíždět. Pokud už ale musíte, je dobré jet spíše nižší rychlostí a sledovat ostatní provoz – často vidíte na autech před vámi, že najednou začnou vybočovat. To znamená, že se do nich opřel vítr a vy to brzy můžete očekávat také. Jízda s přívěsem je v takových podmínkách opravdu velmi riskantní. Ačkoli některá moderní auta již mají systémy, které s bočním větrem umí pomoci, neporadí si se vším.

Druhým nebezpečím jsou předměty. Při silném větru (a po něm) jsou silnice plné různých věcí, které tam nemají co dělat. Je tedy potřeba jet maximálně opatrně a jen tak rychle, aby bylo možné zastavit na vzdálenost, na kterou vidíte. I tak se ale může stát, že například větev spadne přesně ve chvíli, kdy jedete kolem a s tím již nejde nic dělat. Pokud nastane situace, že právě třeba větev zasáhne vozidlo, je potřeba zavolat záchranné složky a obrnit se trpělivostí, protože pokud zrovna probíhá nějaká kalamita, budou mít plné ruce práce. Hodí se s sebou vozit i nějaké deky, pití a energetické tyčinky.

Pozornost je třeba dávat i při parkování. Je lepší se držet dále od stromů, sloupů, starých budov a například přenosného dopravního značení a staveb, ze kterých může něco odletět.

To nejlepší, co tedy v takové situaci můžete dělat, je nevyjíždět. V ideálním případě mít auto zaparkované v garáži a počkat, až se počasí umoudří a pak v klidu vyjet.