Nedávno jsme tu měli srovnání koupě a pronájmu Škody Fabia. Tentokrát to vezmeme z druhého konce. Zatímco Fabia byla levné a následně celkem snadno prodejné auto, Alfa Romeo Stelvio stojí nová hodně přes milion a s následným prodejem je to už trochu komplikovanější. Takže – vyplatí se dlouhodobý pronájem i u takto drahého auta?

Pojďme se na to podívat z pohledu čísel. Zatímco cenu pronájmu a pořizovací cenu víme přesně, náklady na pojištění, servis, pneumatiky a následný prodej nemohou být úplně přesné, protože záleží na mnoha faktorech. I tak se ale dostaneme k nějakému výsledku. Budeme počítat s dobou užívání auta dva roky.

Alfa Romeo Stelvio, ve výbavě Super s motorem 2.0 GME o výkonu 200 koní stojí nová 1 253 500 Kč. Roční pojištění vyjde na 55 000 Kč, zimní pneumatiky na 14 000 Kč (bez přezutí), roční servis stojí 7000 Kč. Po dvou letech je prodejní cena kolem 800 000 Kč.

Dva roky majitele tedy vyjdou na nějakých 591 500 Kč. A to počítáme s levnější variantou pojištění. Jeho cena může být i 80 000 Kč ročně.

A na kolik ho vyjdou v případě dlouhodobého pronájmu v rámci Driveto Klubu? Zde je výpočet naprosto snadný, jedná se o startovací poplatek 30 238 Kč a měsíční sazbu 20 316 Kč. Nic navíc, servis, pneumatiky, pojištění (i GAP) a následný prodej je v ceně. Celkem tedy za dva roky 517 822 Kč. Bez nervů, stresu… prostě bez starostí. A to je k nezaplacení.

Takže i u dražšího auta se pronájem vyplatí. Minimálně, pokud si auto chcete nechat kratší dobu.