Všimli jste si někdy, že mají sloupky podél silnic různou barvu? Možná vás pak napadla otázka, proč to tak je.

Klasický sloupek je bílý, s bílými odrazkami na jedné straně a oranžovými na druhé. Díky tomu v noci krásně vidíme, kudy vede silnice. Sloupky jsou praktické i za snížené viditelnosti, kdy slouží jako záchytný bod. V některých zemích jsou sloupky navíc opatřeny informací o číslu silnice a kilometráži, což je velice praktické, pokud se něco stane a vy netušíte, kde jste a kam tedy přivolat pomoc.

Dalšími barvami sloupků jsou modrá a červená. Modré se umisťují na místa, kde hrozí nebezpečí náledí, jsou pro řidiče tedy velmi důležité! Najdeme je často na mostech, ale i v nebezpečných zatáčkách.

A červené se dávají zase na místa, kde se nachází vyústění účelové komunikace. Typicky tedy výjezd z pole, případně nějaké lesní cesty. Tento sloupek je zase praktický v tom, že je za ním možnost výskytu nečistot na vozovce, právě od techniky vyjíždějící z pole.

Pokud jste si různých barev ještě nevšimli, tak až někam příště pojedete, schválně se na ně soustřeďte. A pokud zvláště v tomto období narazíte na modré, tak jeďte opatrně, může to klouzat!