Pokud si v autě rádi zapálíte, dávejte pozor na to, v jaké zemi jste a kdo je v autě s vámi. V mnoha zemích je totiž kouření v autě za určitých podmínek přísně sankcionováno.

Možná vás jako první napadne, že je někde zakázáno kouření při řízení, protože taková činnost logicky odvádí pozornost a zaměstnává jednu ruku, která se tak plně nemůže věnovat řízení. A co teprve, když hořící cigareta spadne řidiči do klína… to už o nějakém věnování se řízení nemůže být řeč. Ale o to nejde. Jde o ty, kteří ještě kouřit nesmí, ale vy jim takto svůj kouř vnucujete.

Proto se zákaz kouření v autě nevztahuje jen na řidiče, ale na všechny členy posádky. A v jakých zemích takový zákaz platí? Jedná se o Anglii, Wales, Skotsko, Irsko, Řecko, Itálii, Kypr, Francii a Rakousko. A od roku 2021 i o Belgii.

Podmínky i pokuty jsou různě přísné, například v Anglii, Skotsku, Irsku a Walesu si v autě nesmíte zapálit, pokud s vámi jede někdo mladší 18 let. A pokud to uděláte, riskujete pokutu 100 liber.

Takové Řecko je co se týká věku sice tolerantnější, tam je hranice 12 let, ale zase o dost přísnější v pokutách, protože ty se pohybují až ve výši 1500 eur. Zde je ale jedno specifikum – pokud kouří řidič, tak se nevystavuje jen pokutě, ale i zákazu řízení na jeden měsíc.

Itálii možná bereme jako zemi s častým výskytem kuřáků. Přeci jen takové espresso a cigareta je celkem typická kombinace. V autě si espresso dát klidně můžete, ale cigaretu raději ne, pokud vezete někoho mladšího 17 let, případně někoho těhotného. Za to vám hrozí až 2500 eur. Ale pokud je s vámi v autě osoba mladší 12 let, pokuta může vyletět až na 5000 eur.

A na konec náš nejbližší soused, Rakousko. Tam je hranice 18 let a pokuta do 100 eur. Cigareta vás tedy vyjde celkem draho.

U nás žádná taková omezení nejsou, je ale snad každému jasné, že kouřit v autě, ve kterém jsou těhotné ženy, nebo děti, není vůbec dobrý nápad.