Suverénně nejpopulárnější jsou taková auta, do kterých se pohodlně vejde čtyřčlenná rodina. Řidiči při výběru hledí zejména na  Praktičnost, bezpečnost, dobré jízdní vlastnosti, spolehlivost, velký kufr a přiměřené pohodlí v interiéru. Samozřejmě hraje roli i finanční stránka. Z toho lze pochopit, že dobré rodinné SUV musí mít od každého něco a jako celek nabízí chytrý kompromis s co nejlepším poměrem kladů vůči ceně. Vybrat si takové vozidlo zajisté není snadné.

Je třeba si přiznat, že ačkoliv auta mají vyšší světlou výšku a výrobci slibují slušné "terénní" schopnosti, nespoléhejte se na to. Rodinná SUV neumí zdolávat těžký terén, často nejsou vybavena ani pohonem všech kol. Proto se při výběru soustřeďte na reálné potřeby, které budete užívat každý den. U některých SUV je nutné počítat s většími rozměry, což nemusí být zrovna ideální pro parkování ve městě.

Výběr podpoříme i srovnáním dat ze serveru The Car Expert. Britové  sestavili žebříček nejlepších SUV podle hodnocení odborných novinářů, servisních techniků i samotných majitelů.

Hyundai Tucson

Nabízí revoluční design, obrovskou prostornost a funkčnost interiéru. Možná i velmi výrazný a do té doby hodně netradiční exteriér přispěl k rychlé oblíbenosti. Za dva roky na trhu se Tucson čtvrté generace osvědčil jako skvělé SUV pro rodinu. Stále do celého světa sjíždí z výrobní linky v Nošovicích, takže je tak trochu Made in Czech. Přízeň si získal i díky široké paletě motorizací a v mnoha verzích i královskou výbavou. Zavazadlový prostor má objem 513 litrů a pořizovací cena se pohybuje v rozmezí od 600 000 Kč až do 1 200 000 Kč. S Driveto flexibilním operativním leasingem stačí jen zlomek této částky.
Britové hodnotí Tucsona jako 8. nejlepší SUV a v žebříčku získal slušných 76 %.

Hyundai Tucson na flexibilní operativní leasing

Seat Ateca

Seat Ateca se řadí po bok svých koncernových sourozenců Škody Karoq a Volkswagenu Tiguan. Svým způsobem lze hodnotit všechny tři model dohromady. Kladnou stránkou vozu je prostornost a celková praktičnost. Vpředu je místa opravdu dost a to stejné platí i o dostatku odkládacích prostorů. Objem zavazadlového prostoru činí 510 litrů, což je o 11 méně, než u Karoqu. Pokud sklopíte zadní lavici, vznikne až 1604 litrů. Autům z koncernu VW lze vyčíst jistou designovou sterilitu a tak Ateca ze všech tří sourozenců vypadá nejdravěji. Vždy se můžete spolehnout na důkladné zpracování, logické rozmístění ovládacích prvků v interiéru a určitou jistotu, že už jste v podobné auto minimálně jednou řídili.
Britové umístili Atecu na 16. místo svého žebříčku s hodnocením 74 %.

Seat Ateca na flexibilní operativní leasing

Volvo XC60

Bezpečnost a severský luxus jsou synonyma pro Volvo XC 60. Mluví se o něm jako o jednom z nejlepších středních SUV na světě. Vždyť sami odborníci i laická veřejnost umístili XC60 na 6. místo žebříčku SUV Car Expert. Volvo skvěle kombinuje minimalistický severský design, luxusní do detailu dotažené zpracování a vysokou úroveň  bezpečnosti. Volvu se s tímto modelem povedl husarský kousek, protože od uvedení na trh v roce 2008 jeho prodejem neustále rostly. Jednoduše se jedná o nesmírně nadané SUV, na kterém se jen složitě hledají nějaké nedostatky. Prostornost na předních i zadních sedačkách je vynikající a plný počet bodů XC60 nezíká jen kvůli menšího zavazadelníku o objemu 505 litrů.

Volvo XC60 na flexibilní operativní leasing

Hyundai Santa Fe

Na závěr přidáme i náš tajný tip. Hyundai Santa Fe prodělal za poslední roky velkou evoluční změnu a teď je z něj velké rodinné i luxusní cestovní SUV. Motory s minimálním objemem dva litry, velký vnitřní prostor, třetí řada sedaček, precizní zpracování i komfortní podvozek z něj dělají asi ten nejzajímavější Hyundai z nabídky. To vše přitom dostanete za cenovku jenom trochu vyšší, než má Škoda Kodiaq. Kvůli větším rozměrů, než mají výše zmíněné vozy, ho nelze považovat za střední, ale už velké SUV. Pohodlně v něm přepravíte pěti člennou rodinu, hromadu zavazadel a v případě sedmimístné verze už máme skoro malý autobus. Největší z Hyundaiů příjemně překvapí bohatou výbavou a extra kvalitním zpracováním. Velikost zavazadlového prostoru v základním uspořádání je 634 litrů.

Hyundai Santa Fe na flexibilní operativní leasing