I tento způsob má ale svoje drobné nedostatky. Předně je s nosičem kol nutno zakoupil i příčné střešní nosiče. Ty se buď uchytí za lem střechy karoserie nade dveřmi, nebo na podélné střešní nosiče vozidla (tzv. hagusy). Většina kombi a SUV modelů má v sériové výbavě podélné střešní lišty, pro které existují cenově výhodné nosiče. Na uvedené střešní příčníky se pak upevní samotné nosiče jízdních kol. Jízdní kolo se do střešního nosiče jednoduše usadí a upevní. Je důležité, abyste si předem zjistili, jaké střešní nosiče pasují na váš automobil. Nejlepší možnou volbou je koupit nosič, který souhlasí se značkou vašeho vozidla. Díky tomu získáte nejen líbivý design, ale také funkčnost, která je na typu vašeho auta dostatečně otestována. Předem tedy zkontrolujte, zda auto, které bude kola přepravovat je vybaveno hagusy a podle toho zakoupíte příslušný střešní nosič.
K upevnění je také dobré použít gumicuky, které stojí pár korun a koupíte je v každé prodejně autodílů, na některých benzinkách i v běžných supermarketech.

Na co si dát pozor?

Tím, že budete kola vozit na střeše, výrazně zvyšujete odpor vzduchu a spotřebu auta. Při přepravě kola na střeše je potřeba zohlednit a upravit rychlost jízdy. Kvalitní výrobky zvládnou i 130 km/h, některé nosiče ale mají doporučenou rychlost pouhých 90 nebo dokonce jen 70 km/h. Kola umístěná na střeše navíc zvyšují těžiště vozu, proto je potřeba přizpůsobit styl jízdy a zbytečně ostře neřezat zatáčky a raději se vyvarovat jakýchkoliv razantnějších změn směru jízdy.

Nevýhody střešních nosičů

Je zapotřebí pozorně sledovat značky s omezením výšky průjezdu u podjezdů a podzemních garáží, stejně tak jako visící větve nebo vyčnívající části střech domů. Celková výška vozidla může snadno dosáhnout i 2,5 metru a proto není rozhodně možné zajet do garáží s naloženými jízdními koly na střeše.

Jízdní kola musíte zvednout do značné výšky. To je zvláště u SUV a MPV celkem nepříjemné. Při samotném uchycení kola je třeba postupovat opatrně, protože hrozí, bicykl vyklouzne a poškrábe vůz. V době těžkých e-kol jsou tedy střešní systémy méně atraktivní. Hodí se však, pokud máte lehké sportovní vybavení – silniční kola nebo odlehčená horská kola, která snadněji zvednete a připevníte.

Spotřeba paliva se při cestě znatelně zvýší. Odborníci podle posledních měření mluví až o třetinu vyšší spotřebě proti normálu.

Výhody střešních nosičů

Nosiče kol mohou být uzamykatelné, a tak je kolo chráněno proti odcizení. Na střeše bývá možno přepravovat až 4 jízdní kola, nosič je skladný, a nezabírá tudíž mnoho místa v garáži či ve sklepě.

Výhodou bývá nízká cena. Nejzákladnější nosiče kol (bez příčníků) pořídíte již od cca 800 korun, ty nejlepší dle výsledků testů z předchozích let od značek Thule jsou k mání přibližně za 2 700 korun.