Když nastane čas přemýšlet nad pořízením nového auta, člověk se neubrání myšlence, že by mohl ušetřit a pořídit si nějakou ojetinu. Nabídek je plno, ať již od soukromníků, autorizovaných dealerů, tak od bazarů různých velikostí.

Nese to s sebou ale riziko, které je docela velké. Logicky pramení z toho, že pokud chce někdo auto prodat, málokdy to bude kvůli tomu, že je úplně v pořádku a bude bez problému sloužit ještě další roky. A je otázka, jak dobře případné vady zamaskuje a zamlčí. Vždy je riziko, že byl zanedbávaný servis, což je věc, která se těžko zjišťuje, zvláště, pokud vozidlo nemá servisní knížku.

Ale i pokud najdete auto, které má dohledatelnou servisní historii, nikdy netušíte, jak se k němu majitel choval. Navíc, pokud se jedná o auto které bylo například provozované jako předváděcí, je riziko nešetrného zacházení o to větší. A to je něco, co se nemusí projevit hned. Nemusí se to projevit ani za půl roku. Ale po nějaké době nastanou drahé komplikace.

Také může být bourané – oprava se pak může řešit v autorizovaném servisu, takže o ni budete mít alespoň záznam. A nebo hůře – někde doma ve stodole. Na první pohled ji pak nepoznáte, časem o sobě ale začne dávat vědět. Zvláště, pokud původní majitel ví, že auto po opravě bude prodávat, nedá si na ni moc záležet. A někdy právě to může být důvod k prodeji – nehoda, po které majitel nechal auto opravit s tím, že ho pak rovnou prodá. Takže ho nechal opravit co nejlevněji.

Další potíže mohou být právního druhu – auto nemusí být kradené, to se dá celkem snadno odhalit, ale stačí, aby mělo například dodatečně instalovanou navigaci, která nemusí mít úplně čistý původ a problém je na světě.

Dalo by se říct, že z pohledu koupě ojetiny je nejlepší pořídit auto ve špatném stavu a opravit ho – pak přesně víte, na čem jste. Nebo ho koupit od někoho z rodiny, komu důvěřujete. Pokud ho ale kupujete například v autobazaru, podstupujete určité riziko. A nenechte se zmást tím, že autobazary nabízejí různé záruky – je běžnou praxí, že je kupované auto v kupní smlouvě označeno prakticky za vrak, aby nebylo možné nic reklamovat. A to není jen nějaká specialita pochybných autobazarů, dělají to tak i ty největší a i autorizovaní dealeři.

Řešením je pořídit si nové auto. Protože tam víte přesně, jak se k němu první majitel choval. Jste to totiž vy. Nejdostupnějším financováním může být buď operativní leasing nebo pronájem auta v rámci Driveto flexibilního operativního leasingu. A o nic se navíc nemusíte nestarat. Ani o servis, ani o pneumatiky, ani o pojištění… a ani o následný prodej.