Ještě před pár lety byl pojem operativní leasing takřka neznámý a málokdo věděl, co to vlastně je. Jenže doba se neustále mění, vše jde rychle kupředu a tak ke konci roku 2018 potkáme nejen na tuzemských silnicích stále větší procento nových automobilů. První firmou, která operativní leasing dá se říci "zviditelnila", byla v polovině roku 2014 společnost ŠkoFIN. Te ve spolupráci s automobilkou Škoda Auto začala nabízet fyzickým nepodnikajícím osobám či živnostníkům operativní leasing automobilů.

Dnes však pořídíte "operák" hned od několika firem a výběr je vskutku široký. Jenže v čem spočívají hlavní výhody této služby? A máte nějaké důvody se obávat, že se vám pořízení vozu touto formou nevyplatí? Nejen na tyhle otázky se právě teď dozvíte odpověď. Mnoho lidí si stále plete pojmy finanční leasing a operativní leasing. V prvním případě platíte leasingové společnosti automobil formou splátek, přičemž tento automobil je po celou dobu splácení majetkem leasingové společnosti. V okamžiku splacení se stanete jeho majitelem a s autem si můžete dělat co chcete.

V případě operativního leasingu je ale vše trošku jinak. V okamžiku sjednání smlouvy budete hradit pravidelné měsíční splátky za vůz, který vám bude poskytnut na předem sjednané časové období. Po uplynutí tohoto období se však nestáváte majitelem vozidla a pokud si jej nebudete chtít odkoupit, vracíte jej leasingové společnosti. A kde je vlastně ta největší výhoda? Málokdo si uvědomuje, že vůz sice nebude na konci období váš, jenže po dobu "vlastnictví" se o něj prakticky nemusíte vůbec starat! Stačí si zvolit na našem portálu Driveto.cz nabídku vozu s plným nebo částečným servisem a najednou vám odpadají starosti typu přezouvání pneumatik či pravidelná servisní údržba. Navíc, když se vám auto nebude po čase líbít, můžete jej vrátit a pořídit si jiný typ, model, vyšší výbavu, zkrátka máte velké možnosti změn.

Fixní měsíční částka za vůz také zahrnuje povinné ručení a havarijní pojištění, jehož rozsah se u jednotlivých společností liší a cena se odvíjí od výše vaší spoluúčasti na pojistných událostech. Mnohdy je součástí smlouvy také GAP pojištění. To zabraňuje snížení hodnoty vozu v čase a také před amortizací pojišťovny. Zároveň vás chrání před rizikem nepředvídaných doplatků při odcizení či totální škodě vozu. Když to shrneme, v případě operativního leasingu máte mnoho výhod: Nestaráte se o poplatky spojené s provozem vozu (dálniční známka, rozhlasový poplatek), pneuservis a servis zajišťuje leasingová společnost a v případě nehody vám bude poskytnuta asistence. Defacto tak vlastně máte jen několik povinností.

Tankovat palivo za své finance, dolívat vodu do ostřikovačů a udržovat vůz čistý uvnitř i zvenku. Výhodou operativního leasingu je rovnoměrné rozložení servisních nákladů do pravidelných splátek, takže v případě jakékoliv komplikace nemusíte řešit, kde vezmete několik desítek tisíc za opravu motoru, nebo za co zaplatíte kompletně nové brzdy.