Také byste si přáli jezdit v novém automobilu, který vidíte v reklamách a na billboardech? Většinou jsou u nich ale cenovky, které nejsou dosažitelné pro každého. Existuje ale šance, jak se vozit v novém autě a neutratit všechny svoje úspory. Toto řešení se jmenuje operativní leasing.

Operativní leasing byl historicky produktem především pro firmy a podnikatele. Ti jej využívali hlavně pro jeho nesporné výhody oproti klasickým finančním leasingům nebo úvěrům. Jednou z těch nejvýraznějších výhod je možnost zahrnout splátky za auto do nákladů firmy a v drtivé většině nulová akontace na pořízení vozu. Díky pravidelným a dopředu stanoveným splátkám se firmám i lépe plánuje cashflow.

Dnes už desítky leasingových společností běžně poskytují operativní leasing i soukromým osobám, takže si můžete užívat nového auta, aniž byste podnikali.

Nutno říct, že v případě operativního leasingu sice s autem běžně jezdíte, ale vlastníkem nejste. Tím je leasingová společnost, která se s vámi dohodne na době, kdy budete auto využívat (nejčastěji 24 nebo 36 měsíců) a také kolik s autem najedete kilometrů. Především od toho se odvíjí cena měsíční splátky, která je po celou dobu leasingu neměnná. Může se změnit jen v případě, kdy s autem během pronájmu výrazně přejedete nastavený počet kilometrů. Pak leasingová společnost upraví výši splátek, aby odpovídaly vyššímu nájezdu.

V ceně operáku je zahrnuta standardně silniční daň, poplatek za rádio, povinné ručení a pojištění. Výše spoluúčasti na havarijním pojištění je různá podle toho, jak ji leasingovka nastaví. Pohybuje se od 1 % do 10 %. Navíc můžete s autem jezdit absolutně bez starostí, pokud sáhnete po “full service” operativním leasingu. Díky němu nebudete platit za garanční prohlídky, servis nebo pneumatiky. V podstatě pouze hradíte palivo a jezdíte.

Po skončení operativního leasingu si ve většině případů můžete auto od leasingové společnosti odkoupit. Tuto možnost nabídne přímo leasingová společnost vždy po skončení leasingu.

Oproti běžnému úvěru vychází operativní leasing výrazně lépe. Auto, které vezmete na úvěr, sice vlastníte, ale to až v době, kdy kompletní částku splatíte (a pochopitelně také přeplatíte). Je nutné řešit a platit veškerá pojištění, servis, pneumatiky a případné poruchy.

Vzít si auto na operativní leasing je stále více populární. Spíše, než myšlenka vlastnit auto, začínají převládat myšlenky na ježdění v novém parádním autě bez starostí.

Přidejte se také do skupiny lidí, kteří si užívají nejnovější auta za skvělé ceny. Na driveto.cz najdete všechny nabídky operativních leasingů, které si mezi sebou můžete porovnat a sami se tak přesvědčit, že auto na operativní leasing je správná volba.