Určitě to znáte - ulice, ve které není parkovacích míst nazbyt. A na jednom místě už několik měsíců, případně i let, stojí auto. Vzduch z pneumatik je dávno pryč, okolo roste tráva, často už nemá ani registrační značky. Je tedy téměř jisté, že se jedná o vrak. Jak se ho ale zbavit? Není to tak snadné. Ale situace by se měla zlepšit.

Současné určení toho, co je autovrak, je nejednoznačné. A to je často pro obce problém. Rozhodnutí, zda se již jedná o vrak, který je možné odstranit, nebo stále o vozidlo, které nic neporušuje, jen parkuje, není vůbec snadné. Aby se auto v současné době stalo vrakem, musí být neschopné provozu a musí mu chybět některé důležité části. A to je právě ten problém, protože pokud má například všechna kola a motor, má důležité části.

Proto přichází novela silničního zákona, která umožní, že vlastník komunikace může vrak odtáhnout, pokud na výzvu k odstranění majitel nereaguje. Po něm pak samozřejmě bude vyžadovat úhradu odtahu.

A jaké auto už bude vrak? To je určené velice jednoduše - vrakem bude auto, které má již více než půl roku propadlou technickou kontrolu. Díky nové možnosti, kdy vlastník komunikace bude moci čerpat informace z registru vozidel, může provozovatele vozidla vyzvat, aby zařídil novou technickou prohlídku, nebo přeparkoval někam, kde auto nebude vadit. Na to by měl mít vlastník vozidla dva měsíce. Pokud by neragoval, bylo by možné vrak odtáhnout.

Není to tedy stále úplně nejrychlejší řešení, je ale mnohem jasnější určení toho, kdy na ulici stojí vozidlo a kdy vrak. A co vy můžete udělat, když na nějaké takové auto narazíte? Každé město to může řešit jinak, pokud se ale zaměříme na Prahu, pak stačí na stránkách Správy služeb hlavního města Prahy najít službu Nahlášení vraku. Zde zadáte požadované informace a oni situaci prověří. Obrátit se ale také samozřejmě můžete na příslušný úřad městské části, případně městskou policii.