Situace se vrací do normálu a úřady fungují. Co ale když vám v době jejich uzavření skončila platnost řidičského průkazu? Nebo technické kontroly auta?

Jednalo se o neřešitelnou situaci – platnost například řidičského průkazu skončila, ale nebylo ho kde a jak obnovit. V době nouzového stavu to nejspíš řešil málokdo, ale co s tím nyní? Je třeba hned vyrazit na úřady a vše vyřešit? Samozřejmě není dobré tuto návštěvu zbytečně odkládat, na druhou stranu mohou být aktuálně úřady zahlceny lidmi, kteří tento problém chtějí řešit hned, jak to jde.

A řešit to hned není nutné. Platnost různých dokladů se totiž prodloužila o 6 až 7 měsíců díky nařízení EU. Což je velká výhoda, protože se nejedná o prodloužení platnosti na území našeho státu, ale celé Evropské unie. Nemělo by se tak stát, pokud vyrazíte bez platné technické kontroly, která skončila mezi 1. únorem a 31. srpnem.

Pro většinu řidičů jsou důležité termíny prodloužení platnosti řidičských průkazů a právě technické kontroly. U průkazů je to sedm měsíců od data původního ukončení platnosti. Pokud vám tedy řidičský průkaz „propadl“ 30. 3. 2020, automaticky se jeho platnost prodloužila do 30. 10. 2020.

Stejná lhůta, tedy sedm měsíců, platí i pro technickou kontrolu.

Rozhodně ale nedoporučujeme vše nechávat na poslední chvíli. Pokud plánujete někam vycestovat, určitě se hodí mít vše čerstvé a naprosto jistě platné. Není totiž nic veselého se při cestě k moři s autem plným unavených dětí dohadovat cizí řečí s policistou, že to takto může být. Navíc se tak vyhnete frontám, které se mohou začít tvořit, až toto prodloužené období všem skončí.