Za odmítnutí dechové zkoušky či nepředložení řidičského průkazu při nehodě nyní hrozí pokuta 25 až 50 tisíc korun. Dopravní experti už dlouhodobě volají po zpřísnění trestů. Podle nich by se takový řidič měl postihovat stejně, jako by mu byla v krvi zjištěna maximální hodnota alkoholu. Tím by se dostal k trestu až tři roky vězení či pokuty, která se šplhá do milionů korun.

Nyní se trestání alkoholu za volantem řídí tím, že je potřeba prokázat, zda došlo k porušení předpisů, nebo ne, a nezohledňují se současné možnosti digitalizace. Nové připravované řešení toto doplní o možnost zadržet řidičský průkaz, i když ho nemá hříšník u sebe. Následuje řízení, kde se posoudí, zdali dojde k odebrání průkazu, nebo ne.

Zatímco odmítnutí dechové zkoušky je považováno za přestupek s pokutou až 50 tisíc korun, tak za řízení pod vlivem alkoholu a drog ve stavu vylučujícím způsobilost hrozí zákaz řízení až 10 let, odnětí svobody až do tří let a peněžitý trest až ve výši několika milionů korun, i když k horní hranici soudy obvykle nesahají.
Hříšníkům se tedy vyplatí dechovou zkoušku odmítnout.

Česko by se chtělo inspirovat u severských států, které alkohol za volantem postihují přísně. Využívají princip dvou porušení. Poprvé je to vysoká pokuta, trestné body a zákaz řízení. Podruhé už hrozí vězení i zabavení vozidla. Například Norsko je v tomto extrémně přísné, protože při třetím porušení pravidel dostane hříšník doživotní zákaz řízení včetně zabavení vozidla.