Tomu, aby vám někdo vykradl auto, nezabráníte. Můžete ale výrazně snížit riziko a není to vůbec složité.

Zvláště v této době se může snadno stát, že běháte od obchodu k obchodu a dárky si průběžně odkládáte do auta. V lepším případě do kufru, v horším na sedačky. To se dostáváme k základnímu pravidlu – nic nenechávat viditelně. A už vůbec ne na první pohled cenné věci! I když ale necháte na zadní sedačce něco, co víte, že nemá žádnou cenu, tak zloděj to neví. Že jste tam nechali starou bundu, ve které nic není? Zloděj to bere tak, že v ní může být peněženka. V takovém případě přijdete nejen o bundu, která možná žádnou hodnotu nemá, ale zároveň o okno a čas při řešení škody. A tyto věci již hodnotu mají.

Takže pravidlo číslo jedna – v autě nenechávat nic viditelně. Pro zloděje je to pak velké lákadlo a zda se mu to vyplatilo řeší až v době, kdy vy nemáte okno.

Pozor ale i na ukryté věci v kufru. Zloděij se neobjeví z ničeho nic. Často například na parkovišti čekají a vyhlížejí svou oběť. No a pokud vidí, že máte něco, co by mohlo mít cenu, v kufru, je to pro ně jasná pozvánka k návštěvě.

Základ je tedy vykradení předcházet tím, že zloděje nebudete lákat. To výrazně sníží šanci na vykradení. I tak se ale najdou tací, kteří se chtějí přesvědčit o tom, že v autě opravdu nic není. Pro takové případy je dobré dodržovat pravidlo správného parkování. Nenechávejte auto v temných a opuštěných částech parkoviště. Ideálně se podívejte, kde jsou kamery, a auto zaparkujte tam. Pokud parkujete venku, vybírejte místo pod lampami (pokud je poblíž i nějaká kamera, tak tím lépe) a na místě, ze kterého nejde snadno utéct. Pokud je například ulice, kde jsou na jedné straně lampy, chodník a zeď a na druhé straně lampy nejsou a je tam park, zloděj si vybere stranu u parku. Protože jakmile vykrade auto, může rychle utéct do tmy, což by na druhé straně nešlo.

Co vykradení sice nezabrání, ale vám to pomůže, to je pojištění. Když už k tomu dojde, budete moci zavolat na asistenční linku, kde vám poradí co a jak a brzy budete mít opravené auto.

Dobrým pomocníkem je také alarm. Ačkoli se někdy říká, že alarm není pro zkušeného zloděje žádný problém, je dobré si uvědomit, že zkušený zloděj pravděpodobně o vaše auto mít zájem nebude, pokud se nejedná o nějaký klenot za miliony. Ve většině případů narazíte na někoho, kdo chce rozbít okno, vzít si rychle věci a zmizet. Pokud se však auto hned po rozbití okna rozhouká, je velká šance, že se lekne a uteče bez věcí. Rozhodně se v takovém autě nebude dlouho hrabat.


Další efektem alarmu je i prevence. Z vlastní zkušenosti vím, že v ulici, kde jsem kdysi bydlel, parkovala tři stejná auta s xenonovými světly. A xenony se v té době opravdu hodně kradly. Dvě auta měla alarm, třetí přišlo o xenony. Protože pro zloděje je snažší si vybrat auto, které je méně zabezpečené.

Pak je také možnost instalace nerozbitných fólií na okna. Jedná se o speciální čiré fólie, které není snadné rozbít. Hlavní je však prevence. Nenechávat věci viditelně, parkovat na bezpečných místech a mít pojištěné auto. To je základ.