Základní možnost přepravy je uvnitř auta. Pokud máte nějaké větší MPV, kola se dovnitř vejdou vcelku. Výhodou MPV je také možnost sklopení zadních sedaček po jednotlivých částech – pokud tedy pojedete ve třech a budete mít dvě dospělá kola a jedno dětské, vše se může vejít dovnitř. Výhodou této přepravy je zabezpečení kol před zloději a nečistotami a také úspora paliva, jelikož kola nezvětšují aerodynamický odpor auta. Nevýhoda je však ta, že kola zabírají místo pro posádku a takto se vejdou jen do některých aut. Navíc zde při špatném uchycení přibývá riziko uvolnění a zranění vás, či jiných osob v autě. V případě auta s větším kufrem je možnost kola rozebrat a naložit. Jsou pak dobře ukrytá a oddělená od posádky. Na druhou stranu pak úplně přijdete o zavazadelník a musíte se špinit při montáži a demontáži.

Oblíbený způsob přepravy je na střeše. K tomu stačí speciální nosiče, ideálně co nejkvalitnější a uzamykatelné. Takto umístěná kola nezabírají místo pro posádku ani náklad uvnitř vozu. Zvyšují ale znatelně spotřebu auta, znečistí se například poletujícím hmyzem a pokud na ně řidič zapomene a pokusí se vjet například do podzemních garáží, nastává celkem nepříjemný problém. Při přepravě bicyklů na střeše je nutné dávat pozor na posun těžiště auta a změnu jeho chování v zatáčkách. Vůz je také citlivější na boční vítr. Také je třeba věnovat pozornost povolenému zatížení střechy.

Poslední častou možností je přeprava za autem. Takto upevněná kola zvyšují spotřebu jen minimálně a jedná se tak o nejbezpečnější způsob. Je však potřeba myslet na větší šířku auta. Znečištění od hmyzu nehrozí, pokud však vjedete do prašného prostředí, nebo na mokrou silnici, kola to schytají. Zde pro někoho může být nevýhoda nutnost tažného zařízení a riziko poškození kol, pokud ten za vámi nedobrzdí. Pro přepravu za autem můžete použít nosič na tažené zařízení. Ty mají mají nosnost od 50 do 60 kilogramů. Kvalitní nosiče na tažné zařízení můžete sehnat zhruba od 7 000 korun. Stále populárnější jsou ale nosiče na páté dveře. Ty jsou ideální volbou, pokud nemáte nainstalované tažné zařízení. Nosič kol je namontován přímo na pátých dveřích auta pomocí mechanických napínacích pásků, které zaháknete za výstupky karosérie a vnitřní část kufru. Samotná kola nasadíte na nosič a upevníte fixačními sponami.

A rada na závěr – berte na sebe ohledy. Jak řidiči na cyklisty, tak cyklisté na řidiče. Řidič cyklista se většinou pozná – při objíždění nechává dostatek místa a předjíždí jen, když je to bezpečné. A takto by se měli chovat všichni. Nezapomeňte, že Podle novely zákona o provozu na pozemních komunikacích musí řidiči při předjíždění cyklistů muset dodržet odstup 1,5 metru, resp. 1,0 metru v místech, kde je nejvyšší povolená rychlost 30 kilometrů za hodinu.

Zpět na flexibilní operativní leasing