Myšlenka modrých, nebo tedy rezidentních zón v Praze byla na začátku naprosto jasná. Omezit pomocí těchto zón možnosti parkování v centru města, kde je parkovacích míst málo a rozšiřovat se dají těžko. Pro místní tedy nezbylo moc místa, když všude zaparkovali návštěvníci centra. Díky zónám se uvolnila některá místa pro místní. A městská část zároveň získala peníze jak od místních, kteří za každé své auto musí platit (a že to v případě dvou a víc aut jsou opravdu vysoké částky), tak od nerezidentů, kteří za parkování platí hodinové sazby.

Pokud zavedení těchto zón v centru bereme jako akci, tak musela přijít i reakce. A ta přišla – lidé, kteří dříve parkovali tam, kde nově vznikly zóny, začali parkovat mimo tyto zóny. Tím se do okolních městských částí dostalo více aut, než tam bylo dříve. A najednou tu byl ten samý problém. A takhle se zóny rozšiřovaly a rozšiřovaly, až jsou nyní až ve Vysočanech, které jsou od centra opravdu celkem daleko. Samozřejmě nejde jen o vyřešení situace s parkováním pro místní, ale i o vylepšení rozpočtu, což je vidět právě třeba v částech Prahy, které jsou dále od centra a kde s parkování nebyl žádný velký problém. Není stále, jen parkování stojí peníze.

Nejčerstvěji rozšířené rezidentní zóny jsou od začátku roku 2020 ve Vysočanech a Libni. Velké rozšíření ale přijde v srpnu, kdy by se do zón měla zapojit Praha 10 – konkrétně Vršovice a část Vinohrad. Od 5. října se objeví ve Strašnicích a 2. listopadu v Malešicích. To však není vše, parkovací situaci řeší i v Letňanech a rozšiřování zón se bude týkat i části Prahy 5 (sídliště Podbělohorská a čtvť Cibulka), Prahy 6 (Hanspaulka) a ještě další části Prahy 9, konkrétně Střížkova, Proseka, Krocínky a Libně.

Co pro vás znamená, pokud se to týká vašeho bydliště? V případě, že jste majitel vozidla (ale i pokud ho máte třeba v dlouhodobém pronájmu v rámci Driveto Klubu) a v městské části máte trvalé bydliště, tak zaplatíte 1200 Kč za rok za jedno auto. Za další už jsou ale sazby vyšší, druhé vyjde na 7000 Kč a třetí a další od 24 do 36 tisíc dle cenového pásma. Ve složitější situaci jsou návštěvy, jelikož se postupně ustupuje od modrých a oranžových zón, ve kterých se dalo v noci parkovat zdarma. Využívají se zóny fialové, ve kterých mohou parkovat jak rezidenti, tak návštěvy, ale platit se musí 24 hodin denně. Víkendová návštěva tak na parkování může vyjít třeba na 1500 korun.