Japonská značka oznámila zmrazení uvádění nových modelů na evropský trh. To znamená, že příští generace SUV Outlander a Eclipse Cross, které se tu měly začít prodávat v první polovině příštího roku, nepřijdou.

Neznamená to ovšem, že by jsme už auta se třemi diamanty neviděli na českých silnicích. Dosavadní modely se ale budou prodávat v nezměněné podobě, přinejmenším dokud budou plnit emisní pravidla Evropské unie.

Odborníci spekulují, že se Mitsubishi chce soustředit na trh jihovýchodní Asie. Tam má totiž podíl na trhu 6,4 %, výrazně větší, než pouhé jedno procento v Evropě. Otázkou zůstává co se stane, když omezení pro evropský trh bude trvat i v době, kdy současné modely už nebudou plnit nová přísná emisní omezení.

Vedení automobilky zároveň muselo potvrdit další smutnou zprávu, že končí legendární off-road Pajero. Pravda z nabídky evropských dealerů zmizel už dva roky zpátky, ale jeho výroba pokračovala pro domácí trh a pár exportních zemí. Poptávka však neustále klesala a proto se Mitsubishi rozhodlo pro definitivní ukončení výroby v příštím roce. V rámci úsporných opatření a snižování výrobní kapacit uzavře značka i celý závod Pajero Manufacturing poblíž města Sakahogi.