Koho by nelákalo vyrazit do zahraničí. Je tu léto, dovolená volá. Jenže to letošní léto je trochu jiné, je poznamené pandemií. A tak jsou i možnosti cestování někdy trochu omezené, případně s sebou přináší různé povinnosti.

Naštěstí se situace aktuálně vylepšuje a tak na dovolenou můžete vyrazit. Do Chorvatska či Itálie se člověk dostane bez problému, i průjezd Rakouskem a Slovinskem je již bez komplikací. Pokud ale rádi cestujete autem do Řecka, budete potřebovat negativní výsledek testu na Covid-19, který není starší 72 hodin.

Stejně tak někdo rád cestuje za krásami Rumunska a jeho přírody. Do něj se dostanete bez problému, ale po návratu je nutný test, případně musíte do karantény.

Aktuálně jediné státy, kam není možné vycestovat za účelem dovolené, jsou Finsko a Litva. Do některých částí Dánska potřebujete test s negativním výsledkem. V Estonsku vás čeká karanténa, stejně tak i v Lotyšsku.

I když se ale na dovolenou dostanete bez problému, je potřeba myslet na opatření, která mohou být v každé zemi jiná. To je nutné dopředu zjistit. Jedná se například o nutnost nošení roušek, nebo o maximální počet osob na jednom místě. S počtem osob na jednom místě souvisí další věc – i pokud toto setkávání není přímo omezeno, je lepší se větším skupinám vyhnout.

Nikdy totiž nevíte, kdo vedle vás stojí, odkud přijel a s kým se setkal. Proto je dobré vynechat turisticky oblíbená místa, kde se tráví hodiny ve frontách a pak v uzavřeném prostoru. Pokud ale jen přijedete na místo dovolené, přes den si půjdete lehnout k moři a večer na večeři do restaurace, nemělo by být riziko nákazy nijak velké.

Vycestovat za hranice tedy aktuálně můžeme, chce to ale zjišťovat informace předem o situaci. A to nejen v cílové destinaci, ale i v zemích po cestě, ať se vyhnete zbytečným komplikacím.