Vyvětrejte

Pokud je to jenom trochu možné, před nasednutím na pár minut otevřete všechny dveře a nechte horko z auta utéct. Tím se teplota v autě rychle srovná s okolním prostředím a klimatizace bude mít s ochlazováním vzduchu v interiéru mnohem méně práce. Částečně tím předejdete i nepříjemnému dotýkání se rozpálených částí interiéru, protože černé kožené sedačky, volant nebo hlavice řadící páky dokážou hřát opravdu dlouho. Pro ochlazení nevadí ani chvilková jízda s otevřenými okny a zároveň zapnutou klimatizací. Může se to jevit jako hřích, ale na prvních pár minut to pomůže a spotřeba se dramaticky nezvýší.

Nastavení klimatizace

Zapnout větrání na maximum s minimální nastavenou teplotou okolo 18 stupňů celsia není ideální. Extrémně chladný vzduch dokáže způsobit zdravotní potíže od bolesti hlavy až po nachlazení a bolest v krku. Doporučujeme se pohybovat v rozumném rozmezí 22-25 stupňů celsia. Odborníci jdou ještě dál a radí nastavit teplotu tak, aby rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou byl maximálně pět stupňů. To je ale vhodná poučka jen ve chvíli, když často vystupujete a nastupujete.

Nastavte si výdechy klimy tak, aby nemířili přímo na vás. Ideální je, když směřuje proud vzduchu na strop a do stran k oknům. Vzduch se stejně v autě promíchá, ten těžší a studenější má tendenci klesat dolů. Přímý chlad může velmi snadno způsobit nachlazení nebo i revmatické problémy. Pocitové ochlazení organismu bude sice trvat delší dobu, ale nezpůsobí zdravotní problémy.

Servis

Dbejte na pravidelný servis své klimatizace. Doporučujeme to zejména při jarní kontrole celého vozu. Hlídejte si zejména náplň a její kvalitu. Klimatizaci je vhodné jednou za roku vydezinfikovat, aby se v ní netvořily plísně. Občas je třeba klimu zapnout i v zimě, čímž předejdete případnému poškození před plným letním využitím.

Zpět na flexibilní operativní leasing