Chybějící čipy trápí všechny světové automobilky. Dosud si některé vystačily se skladovými zásobami, ale dodávky se nelepší a dostupnost čipů na začátku letních prázdnin bude natolik omezená, že ucelená výroba vozů nebude možná. Škoda Auto vyrábí zhruba 21 tisíc aut týdně. Celkem 3000 až 5000 z nich kvůli chybějícím čipům nemůže dokončit. Nejvíce automobilce chybí řídicí jednotka ESP v Octaviích a jednotky ovládání oken prakticky ve všech modelech. Na odstavných plochách proto nyní stojí 33 tisíc nedokončených aut.

Z tohoto důvodu, ještě před plánovanou celozávodní dovolenou v srpnu, je automobilka nucená zastavit výrobu. Na začátku července zruší až 60 směn. Výroba se má zastavit například v celém závodě v Kvasinách na Rychnovsku, kde se vyrábí vlajková loď Superb a dále SUV Kodiaq a Karoq. Jde přitom o velmi výdělečné produkty, které Škodě přinášejí značné zisky.

Dodávky čipů by se podle odhadů mohly zlepšit koncem roku. Automobilka věří, že trh s čipy se stabilizuje ve čtvrtém čtvrtletí a do továren dorazí dostatek součástek, které umožní kompletaci nyní odstavených vozů.

Na novou Škodovku ale čekat nemusíme. Stačí si vybrat z nabídky flexibilního pronájmu a nový vůz můžete mít průměrně do 9 dnů.

Vybrat auto na flexibilní operativní leasing