Celoroční pneumatiky – zázrak, který nahradí zimní i letní pneumatiky, nebo vyhozené peníze za nebezpečnou věc? Vlastně ani jedno.

Pokud patříte k lidem, kteří toho za rok najedou opravdu málo a z toho většinu ve městě, možná jsou celoroční pneumatiky to pravé pro vás. Nemusíte pak řešit dvakrát za rok přezouvání a tedy ušetříte čas i peníze. No a navíc – pokud máte rádi vzhled hliníkových disků, které máte jen na léto, protože přezouvat na nich pneumatiky dvakrát za rok je nejen drahé, ale i nešetrné ke kolům, můžete je mít na autě po celý rok!

O celoročních pneumatikách se říká, že jelikož se jedná o kompromis, nejsou dobré ani jako letní, ani jako zimní. A to je samozřejmě pravda, ale není to tak úplně. Nejsou dobré jako špičkové letní a ani jako špičkové zimní. Je potřeba si ale uvědomit, na jakých pneumatikách jezdíte, zvláště, pokud se pohybujete převážně po městě. Nejspíš to nebudou nové špičkové pneumatiky a pokud budete nějaké nové pořizovat, nebudou to ty nejdražší a nejlepší. No a pak je celoroční zvládnou celkem obstojně zastoupit.

Plno lidí s menším nájezdem navíc nehledí na stáří pneumatik, mění je jen podle jejich opotřebení. A trvá dlouho, než se dostanou na hranici nutné výměny. Jízdní vlastnosti ale ovlivňuje i stáří. Paradoxně tedy to, že díky celoročnímu nasazení takové pneumatiky vydrží kratší čas, je dobrá vlastnost, protože je majitelé vymění ještě před jejich zestárnutím.

Možná jste slyšeli, že celoroční pneumatiky nejsou dobré na ledu. Zde je dobré si říci – to nejsou žádné. Pokud nemáte pneumatiky s hroty, na ledu jsou na tom všechny pneumatiky dost podobně. Kdy ale nejsou tak dobré, jako letní, to je v horkých dnech při nějaké rychlejší jízdě. Pokud tedy máte nějaké sportovnější auto, nebude to volba pro vás. Stejně jako pokud jezdíte často v zimě na hory.

Takže ano, celoroční pneumatiky jsou takový kompromis. Jsou spíše zimní a z toho plynou i jejich horší vlastnosti na horké silnici. Na druhou stranu nejsou plně zimní, takže v typických zimních podmínkách také nenabídnou výkon, jako zimní pneumatiky. Pokud ale jezdíte většinu času po městě, nemusí to být vůbec špatná volba! Pozor ale na jejich výběr – kvalita a schopnosti se výrazně liší, je dobré se tedy podívat na výsledky různých testů. Některé jsou totiž doslova univerzálně špatné ve všech podmínkách.

A pak je tu další řešení – vzít si auto z Driveto flexibilní operativní leasing. Pak budete mít jak plnohodnotné zimní, tak letní pneumatiky rovnou v pronájmu. A bez starostí.