Po vzoru Slovenska či Rakouska se v Česku konečně dočkáme zavedení elektronických dálničních známek. Prodej se spustí 1. prosince 2020 a i po přechodu z papírové na elektronickou formu se bude kupon vázat k registrační značce. Hlavním prodejním kanálem bude od začátku prosince státní e-shop edalnice.cz. Elektronické dálniční známky bude ovšem možné zakoupit i fyzicky na poště či na čerpacích stanicích Euro Oil, kde za vás proces objednání provede obsluha.

Zatímco dosud roční kupóny platily od prosince do ledna, roční elektronická dálniční známka bude platit 365 dní od zakoupení. Pokud si tedy pořídíte nové auto a s ním i novou dálniční známku v dubnu, nebude vám platit jen do konce prosince (resp. ledna dalšího roku), ale opět do dubna. Začátek platnosti známky si při nákupu zadáte sami, nejpozději však 90 dní od zakoupení. Platnost známky si řidič nemusí hlídat sám, bude mít možnost, nechat si dopředu zaslat e-mailem či SMS upozornění na blížící se konec platnosti.

Příznivou zprávou je i fakt, že ceny zůstaly stejné jako v letošním roce:

  • Roční – 1500 Kč
  • 30 dní – 440 Kč
  • 10 dní – 310 Kč

Pokud máte roční dálniční kupón z roku 2020, platit bude normálně do 31. ledna 2021. Novou elektronickou známku si tedy nemusíte zakupovat ihned po spuštění prodejů.

Povinnost pořídit si elektronickou dálniční známku nadále platí pro motorová vozidla nejméně se čtyřmi koly, jejichž nejvyšší povolená hmotnost činí 3,5 tuny. Osvobozena jsou vozidla, která jezdí čistě na elektřinu, vodík nebo využívají hybridního ústrojí a jejich hodnota emisí CO2 nepřesáhne 50 g/km (mají speciální registrační značku EL).