Odborníci z Autoklubu ČR připravili pro řidiče pár rad, jak jezdit s ohledem na virus covid-19 bezpečně. Všichni už známe pravidlo 3R pro pohyb na veřejnosti – ruce – roušky – rozestupy. Ale v autě je to kvůli uzavřenému prostoru trochu složitější.

Roušky

Není vhodné nosit roušku neustále. Nošení roušek je třeba omezit jen na situace, kdy je to efektivní a nutné. „Pokud jedete sami ve vozidle, je rouška nejen zbytečná, ale rovněž vás její přítomnost může ohrozit. Při dýchání s rouškou se až třetina vydechnutého oxidu uhličitého opětovně vdechne. Dochází tím k několika procesům ovlivňujícím zdravotní stav člověka. Vlivem acidózy se zvyšuje kyselost krve, čímž se mimo jiné prodlužuje reakční doba a zpomalují reflexy, což může u řidiče vést i k fatálním důsledkům.“ doporučil Jan Hart z Katedry vozidel a pozemní dopravy Technické fakulty České zemědělské univerzity v Praze.

Autor: Autoklub ČR

Nepoužívat vnitřní cirkulaci

Důležitá je cirkulace vzduchu v kabině vozu. Vzduch je nasáván mimo prostor kabiny, proto pro cestující z pohledu nakažení koronavirem nepředstavuje vysoké riziko. “Pokud je ale zapnutý režim cirkulujícího vzduchu ve vozidle, je nasáván z kabiny a přes ventilátor a výparník se vrací zpět. Vzhledem k tomu, že na výparníku je vodní kondenzát, zachytávají se zde prachové částice z kabiny a je vysoce pravděpodobné, že i částečky virů, pokud jsou ve vzduchu obsaženy. Pokud do vozidla nastoupí jiná posádka a použije klimatizaci, je do prostoru kabiny vháněn vzduch, který projde přes takto zasažený výparník.“ vysvětlil Pavel Svoboda z Dopravní katedry Jana Pernera Univerzity Pardubice.

Dezinfekce interiéru

Dezinfekce povrchů v interiéru, jež jsou z velké části vyrobeny z plastů, je ošemetná záležitost. “Čím větší efektivita přípravku, tím větší riziko poškození povrchu. Přípravky s obsahem požadovaného podílu alkoholu nejméně 72 procent mají na plastické hmoty degradativní účinek a způsobují jejich předčasné stárnutí,” potvrdil Ivan Kareš, emeritní epidemiolog Krajské nemocnice T. Bati Zlín. Proto doporučuje věnovat pozornost zejména osobní dezinfekci. „Specifická situace nastává, když přebíráte vozidlo po řidiči, který byl infekční. Tady je nejlepší provést přístrojové čištění ozonem.”

Přesně těchto doporučení se držíme i my v Drivetu. Všechna auta před předáním důkladně čistíme ozónem, předáváme vozidla v ochranných pomůckách a rádi Vám vůz přivezeme.

Autor: Autoklub ČR