Povinná výbava

Povinná výbava už není tak obsáhlá jako dřív. Technicky vzato nyní na území České republiky čítá pouze reflexní vestu, výstražný trojúhelník a autolékárničku. Pamatujete ale, že v každém státě se mohou požadavky na povinnou výbavu vozidla lišit. Například v Polsku či na Slovensku vyžadují, aby reflexní vestu měl k dispozici každý, kdo se v autě nachází. Ve Španělsku zase pro změnu musí mít řidič, který používá dioptrické brýle nebo kontaktní čočky, s sebou vždy jedny náhradní. Rumunsko, Litva i Lotyšsko požadují v autě hasící přístroj. Benevolentní jsou ve Švédsku, Švýcarsku, Nizozemsku nebo Dánsku, kde stačí jen výstražný trojúhelník. Zcela bez jakékoliv povinné výbavy můžete jezdit po silnicích britského království.

I když povinná výbava legislativně již neobsahuje hodně prvků, je vhodné vzít si do auta základní servisní balíček. Ten obsahuje například náhradní žárovky, hever, šroubovák, kombinačky a pracovní rukavice. Jsou to možná zbytečnosti, ale všechno můžete například při výměně kola potřebovat.

Pojištění a asistence v zahraničí

Informujte se, jak dalece sahá vaše pojistné krytí, zejména co se týče asistence a hrazení nákladů v zahraničí. Nechte si přesně sepsat „návod“, jak postupovat v případě nehody nebo poruchy a pro jistotu si poznamenejte i důležitá telefonní čísla země, kterými budete projíždět. Všichni klienti Driveta mají samozřejmě v ceně měsíčního pronájmu povinné ručení i havarijní pojištění v zemích Evropské unie. Telefonní číslo na asistenční službu najdete na zelené kartě. Počítejte ale s tím, že náklady za odtah vozu do nejbližšího servisu v zahraničí je třeba uhradit na vlastní náklady.

Provozní kapaliny

Velkou pozornost věnujte kapalinám respektive jejich hladině. Zkontrolujte motorový olej, brzdící a chladící kapalinu, vodu do ostřikovačů a případně i kapalinu Ad blue u naftových motorů. Podle potřeby je doplňte. Také si s sebou nezapomeňte vzít zásobu destilované vody, která se může hodit – ať už do ostřikovačů nebo především do chladiče.

Pneumatiky

Zkontrolujte hloubku dezénu. Ve většině zemí zákon zakazuje používání pneumatik, jejichž hloubka dezénu je menší než 1.6 mm. Tato hodnota je kritická. Odborníci tvrdí, že i při pneumatikách s hloubkou dezénu a drážkami o hodnotě 4 mm je riziko aquaplaningu poměrně vysoké. Důležitý je i správný tlak. Zkontrolujte ho ve všech kolech a především se řiďte doporučením výrobce. To najdete zpravidla na samolepce umístěné na sloupku u dveří řidiče. Nezapomeňte zkontrolovat tlak i v náhradním kole. Až 70 % motoristů vyráží na cestu s podhuštěnými pneumatikami.

Kola a brzdy

Utáhněte šrouby a matice. Potřebné je mít kola vyrovnaná a vyvážená. Zlepší se tím ovladatelnost auta a sníží se spotřeba paliva. Kotouče a brzdové destičky zkontrolujte vizuálně. S autem z Driveta můžete být bez obav. Brzdová soustava je u drtivě většiny aut stavěná tak, aby vydržela celý životní cyklus auta v operativním leasingu. Tedy nejčastěji 36 měsíců.

Lišty stěračů

Dostatek pozornosti věnujte stěračům. Pokud gumy správně nepřiléhají, může být jízda se špinavým, zamlženým či kapkami posetým předním sklem nejen nepohodlná, ale i velmi nebezpečná.

Klimatizace

Na pravidelnou údržbu klimatizace se často zapomíná. Náplň totiž vydrží relativně dlouho. Určitě je ale dobré si před cestou v letních měsících zkontrolovat, v jaké kondici se klimatizace nachází. Není nic horšího, než dlouhá cesta v rozpáleném autě. S tím souvisí i správné chlazení. Sednou si v horkých dnech do přehřátého interiéru není nic příjemného a zapnout klimatizaci hned po startu není nejlepší řešení. Nejdřív musíte vyvětrat teplý vzduch tak, že otevřete všechna okna. Už krátce po rozjedu bude v interiéru příjemněji a tělo nedostane takový teplotní šok. Teplota v autě by se měla vždy lišit maximálně o 5 - 7 °C vůči venkovní teplotě. Než dojedete do cíle, měli byste minimálně pět minut předem klimatizaci vypnout, abyste si zvykli na teplotu okolí.

Co zabalit s sebou

Na cestu si nezapomeňte připravit všechny potřebné doklady. Mezi ně patří hlavně řidičský průkaz a průkaz totožnosti. Nezapomeňte ani na malý technický průkaz vozidla, doklad o povinném ručení a cestovním pojištění. Připravte si také formulář o dopravní nehodě.
Pro sebe i všechny ostatní pasažéry pak nachystejte dostatek tekutin na osvěžení po cestě. Připravte si i lehčí svačinky, kdyby vás cestou přepadl hlad. Vezměte si i balíček žvýkaček, které vám pomohou se soustředěním.