Pamatujte na to, že všechny volně umístěné předměty v interiéru jsou potenciálně nebezpečné. To platí dvojnásob u těžkých lyžařských bot nebo tvarově ostrých lyží. Z hlediska bezpečnosti je tak nejhorší volbou přepravovat vše nezajištěně na zadní sedačce. Už při poměrně nízké předpisové rychlosti v obci se při nárazu působení váhy předmětů zvýší až dvacetkrát. Při nedodržení pravidel bezpečnosti při převozu hrozí nejen pokuta, ale také újma na zdraví. U nás se jedná přinejhorším o dva tisíce korun, nicméně pokud míříte do zahraničí, mohou být částky i několikanásobně vyšší. Třeba v Rakousku může taková pokuta dosahovat stovek eur.

Střešní box

Nejčastějším a nejkomfortnějším řešením je střešní box. Jedná se o bezpečnou přepravu, jelikož jsou lyže a boty mimo auto a také nevadí, pokud na věcech zůstane sníh. Kromě lyží samotných umístíte do boxu i hůlky, helmy nebo menší zavazadla. I ty ale doporučujeme dobře upevnit, aby se o sebe během transportu nepoškodily. Lyže se přepravují pevně svázané a špičkami proti směru jízdy, aby při prudkém brždění nedošlo k jejich poškození.
Pokud se Vám nákup střešního boxu nevyplatí, ideální možností je jeho zapůjčení. Komplet i se střešními ližinami, na které box připevníte, Vás vyjde na cca 300 Kč za den.

Na střeše

Často se používají i speciální držáky lyží na střechu. Do nich se pohodlně vleze hned několik párů lyží či běžek, ale i snowboardy. Přepravování lyží tímto způsobem je praktické a bezpečné. Je ovšem nutné dbát na správné upevnění. Nevýhodou oproti boxům je fakt, že lyže jsou po celou cestu vystaveny povětrnostním podmínkám.

Přeprava v interiéru

Pokud se vám celá lyžařská výbava vejde do zavazadlového prostoru, máte vyhráno. Řada modelů je vybavena speciálním otvorem v zadních sedačkách, který se skrývá za loketní opěrkou zadních cestujících, kudy můžete dlouhé lyže prostrčit. Tento průvlak je často vybaven i speciálním vakem. Do něj ze strany kufru vložíte lyže i když jsou špinavé. Zabráníte tak neznečistění zadních sedaček. Takový luxus však není k dispozici vždy, pokud však mezi sedačkami vznikne alespoň prostor, můžete lyže prostrčit a důkladně připevnit.

Na závěr jedna cenná rada. Pamatujte, že za špatně upevněný náklad v autě můžete dostat pokutu. Nákup či půjčení střešního boxu či nosiče tak vyjde výrazně levněji.