Celkově bylo za loňský rok v Evropě registrováno přes 11 700 000 nových automobilů. Znamená to pokles o 1,5 % oproti roku 2020, který byl kvůli pandemii koronaviru hodnocený jako jeden z nejhorších za poslední léta. Tehdy výrobu negativně ovlivňovala nejistota z vývoje, lockdowny a zavřené továrny. Loni byl celosvětovým problémem zejména nedostatek součástek, což zdržovalo produkci a snížilo odbyt. Automobilky tak sotva zvládaly vyrovnat ztráty z roku 2020, ale kvůli nedostatku čipů je dodnes nebyly schopné zcela napravit.

Největší ztráty hlásí evropské značky. Koncern VW si meziročně pohoršit o 3,7 %. Situace tak využily automobilky Hyundai, Kia a Toyota, které nemají problémy s dodávkami čipů, protože se včas předzásobily. Japonský koncern meziročně rostl o 9,6 %, ten korejský dokonce o 21,1 %! Hyundai-Kia tak překonal hranici milionu registrací, konkrétně 1 018 563 aut.

Vybrat auto na flexibilní operativní leasing

„Celý loňský rok byl poznamenaný zejména tím, že automobilky nebyly schopny vyrábět dostatečný počet aut kvůli nedostatku čipů. Z naší zkušenosti víme, že některé modely je téměř nemožné sehnat. Dlouhé čekací lhůty a rostoucí ceny řadu zájemců o nové auto odradily a dá se očekávat, že podobná situace bude panovat i v roce 2022.“  
Adam Szabó, CEO Driveto

Mezi značkami na starém kontinentu stále, i přes pokles, vládne Volkswagen. Druhý je Peugeot a třetí místo nově patří Toyotě. Silně ztratily Renault s Fordem, kterým se registrace nových vozů propadly o 17 respektive 19 procent. Tuzemská Škodovka obsadila v celoevropském žebříčku osmé místo s meziročním poklesem o 8,5 %.

Největším bestsellerem značky Hyundai bylo kompaktní SUV Tucson, které se vyrábí v Nošovicích. Tvořilo se 152 257 prodanými vozy 29,5 % prodeje značky v Evropě. Na dalších místech následoval crossover Kona se 109 902 prodanými vozy a i20 s prodejem 60 560 aut.

Hyundai na flexibilní operativní leasing

Toyota boduje hlavně s malým městským Yarisem a modelem Corolla. Volkswagen si i přes propad drží přední příčky a má v top 10 nejprodávanějších modelů rovnou čtyři zástupce. Nejvýše se umístil model Golf na druhé příčce.

Volkswagen na flexibilní operativní leasing