Jarní prázdniny jsou pomalu tu a tak se i lidé, kteří jinak v zimě na hory nejezdí, vydají za sněhem. A pokud mají lyže, berou je s sebou. Na co si ale dát pozor?

Právě pokud patříte mezi pravidelné návštěvníky hor, pravděpodobně jste na cestování se zimní výbavou vybaveni. Nejčastějším řešením je střešní box, který má důležité výhody – jedná se o bezpečnou přepravu, jelikož jsou lyže a boty mimo auto a také nevadí, pokud na věcech zůstane sníh, protože pokud roztaje, tak nezašpiní interiér. Případně se používají speciální držáky lyží na střechu.

Jenže pokud na hory jedete jednou za rok a pro střešní box nemáte jiné využití, tak co teď? Jednou z možností je si takový box půjčit. A dokonce je možné si k němu půjčit i střešní nosič, na který box připevníte. Takový komplet vás vyjde na 200 až 300 korun za den, což není žádná vysoká částka.

Pokud se však z nějakého důvodu rozhodnete, že toto řešení není to pravé pro vás, že raději budete přepravovat vybavení v autě, musíte dodržet určitá pravidla. Lyže, snowboardy a další věci jsou náklad. A tak je potřeba k nim přistupovat. Vše tedy musí být dobře upevněno. Pokud by se vám vše vešlo do kufru, máte situaci vlastně vyřešenou, ale to se většinou nepovede.

Auta mají často speciální otvor, který se skrývá za loketní opěrkou zadních cestujících – v tom ideální případě jde přímo o průvlak na lyže, který obsahuje i speciální vak. Do něj ze strany kufru vložíte lyže a i když jsou špinavé, tak vám neznečistí zadní sedačky. A zároveň jsou bezpečně uchycené. Takový luxus však není k dispozici vždy, pokud však mezi sedačkami vznikne alespoň prostor, můžete lyže prostrčit a důkladně připevnit. Stále tak můžete pohodlně cestovat ve čtyřech.

Může se ale stát, že žádná z takových možností ve vašem voze není. Pak nezbývá, než sklopit zadní opěradlo a lyže položit tam. Zde je potřeba opravdu velmi důkladně dbát na uchycení, protože jinak by v případě nehody v interiéru volně lítalo několik ostrých a těžkých předmětů a to určitě nikdo nechce. A uchycení se netýká jen lyží a snowboardů, ale i lyžařských bot, které by v případě nehody dokázaly také napáchat velké škody.

Pokud tedy máte obří kufr, do kterého se vám vše vejde, máte téměř vystaráno. Jen musíte ze všeho důkladně odstranit sníh. V případě průvlaku na lyže je situace také příznivá a přeprava je bezpečná. Pokud však nic z toho nemáte, je dobré zvážit možnost střešního boxu. Půjčení není drahé a za tu pohodu, bezpečí a čistotu to stojí. Nehledě na to, že za špatně upevněný náklad v autě můžete dostat i pokutu. Třeba v Rakousku může taková pokuta dosahovat stovek eur. Takže by vás vlastně i koupě boxu vyšla levněji.