Existují malá poškození, která jsou ale i tak nepříjemná, zvláště, pokud máte své auto rádi. Mluvíme například o promáčklých dveřích při parkování, nebo o poškozeném čelním skle od kamínku. Jak takové věci řešit?

V případě poškození auta při parkování se najde plno lidí, kteří nad tím mávnou rukou. Nebo si toho ani nevšimnou. V tmavší podzemní garáži není drobná odřenina vidět, ale jakmile auto umyjí, nestačí se divit, kolik takových odřenin nasbírali. To už je ale pozdě a viníka se už najít nepodaří. Někdy se však stane, že dojde k většímu poškození, stačí neopatrné děti, které nemají odhad v otevírání dveří. Nebo někdo není úplně šikovný při vyjíždění z parkovacího místa… možností, jak přijít ke škodě na parkovišti, je mnoho.

Pokud je viník poctivý, buď počká na majitele poškozeného auta, nebo na sebe zanechá alespoň kontakt. Pak je možné škodu řešit naprosto klasicky z jeho povinného ručení. Je jedno, že se škoda stala na parkovišti, povinné ručení platí i tam. Často se však stane, že viník zmizí. V takovém případě je ale snadné využít moderních technologií, jelikož snad každé parkoviště má dnes kamerový systém. Díky záznamům z kamer se dá viník jednoduše dohledat a vše nahlásit na Policii. Je však třeba jednat rychle, jelikož záznamy z kamer jsou k dispozici jen pár dnů. Takže pokud na parkovišti najdete poškozené auto, zavolejte linku 158 a pokud jsou v místě kamery, je velká šance, že se pachatel najde.

A jak se taková poškození řeší, pokud máte auto pronajaté z Driveto Klubu? Rozhodně se člověk nemusí bát, že při vracení bude někdo auto procházet s lupou a hledat drobná poškození. Ta se prostě stávají a patří k běžnému opotřebení. K takovým poškozením patří právě třeba drobná odřenina, když si někdo o vaše dveře opře ty své. Pokud je poškození větší, například odřený a promáčklý bok auta, a viníka se nepodaří dohledat, aby se škoda zaplatila z jeho povinného ručení, ani pak není nic ztraceno – všechna auta mají havarijní pojištění se spoluúčastí jen 5 %.

Často se také stane, že najednou slyšíte ránu a už jen hledáte, kde máte poškozené sklo. Zvláště v období začátku jara, kdy jsou silnice plné posypu. V takovém případě by samozřejmě bylo ideální sepsat s viníkem protokol a nechat si čelní sklo vyměnit z jeho povinného ručení. Nežijeme však v ideálním světě a šance, že toho, komu od kol kamínek odletěl, přemluvíte k sepsání protokolu, je mizivá. Pokud jel v protisměru, nemáte vlastně šanci se otočit, dohnat ho a zastavit. To samé platí ale i pokud jede ve stejném směru – rozhodně se nevyplatí riskovat nějakou riskantní jízdou, jen abyste ho dohnali a zastavili. Ani pak totiž nemáte vyhráno, protože by musel souhlasit s tím, že to tak opravdu bylo.

Mnohem jednodušší je využít připojištění čelního skla, které si můžete k pojištění auta připlatit a jen zajet do servisu a nechat si sklo zdarma vyměnit. Taková výměna nemá ani vliv na žádné bonusy. Je to tak tedy bez nervů a bez peněz.