Když je období pylu, je i období hmyzu. A zároveň je to i období, kdy je snad každý motorista nešťastný, jak jeho auto vypadá.

Každé roční období má nějaké nedostatky, ať již blátivý podzim, zima plná ošklivé břečky, díky které auto vydrží čisté jen minuty, tak právě jaro a léto, pro které je typický pyl a hmyz. V současné době je situace na vrcholu, takže co se s tím dá dělat?

Pokud vaše auto převážně stojí, což je v současné době stav aut většiny z nás, a nemáte to štěstí, že stojí v garáži, asi víte, že jeho původní barva se pomalu ztrácí pod žlutým pylem a opadanými květy ze stromů. Někoho by mohlo napadnout, že vše stačí setřít. To by však byla chyba. Nejedná se jen o samotný pyl, ale i plno různých dalších drobných předmětů, které dokáží poškrábat váš lak. I pokud použijete mikrovláknovou utěrku, k poškrábání dojde. Sice mikroskopickému, ale při každém svitu slunce bude krásně viditelné. Řešením na pyl je tedy voda. Hodně vody. Ideálně zajet na samoobslužnou myčku a vozu dopřát pořádnou lázeň. Díky tomu se veškeré částečky, které jsou na laku, odplaví a nehrozí poškození.

Můžete samozřejmě auto svěřit i na jarní péči odborníkům, kteří ho nejen umyjí, ale i navoskují. Tyto myčky normálně fungují i v těchto dnech. Navoskovat si auto ale zvládnete i sami. Takový vosk na laku má velkou výhodu v tom, že se na něm právě třeba pyl hůře usazuje – auto tedy zůstává delší dobu čisté a když už je ho potřeba umýt, jde to snadněji, protože lak chrání vrstva vosku.

Vosk vám pomůže i s dalším problémem, tedy hmyzem. Určitě znáte ten zvuk, kdy jedete po dálnici, nebo třeba jen po okresce, a každou chvílí slyšíte, jak se další brouček opřel o vaše auto, zaplatil za to životem a zanechal po sobě odkaz. Tyto pozůstatky je potřeba odstranit co nejdříve. Čím déle budou na laku, ještě navíc na sluníčku, tím hůře půjdou odstranit. Pokud však máte auto řádně navoskované, bude to lehčí práce. Pro vyčištění auta použijte zase hodně vody a pokud si chcete ještě trochu ulehčit práci, pořiďte si odstraňovač hmyzu ve spreji. Ten nastříkáte na dotčenou oblast, necháte chvíli působit a pak už jen mokrým hadrem setřete.

Co se tedy týká hmyzu, důležité je ho odstranit po každé jízdě – ušetříte si tím plno práce. Pyl a další jarní nečistoty zase odstraníte dostatkem vody. Je to však v tomto období nekonečný boj – jen vyjedete z myčky, hned se na auto chytají další nečistoty. Ale i ta chvíle, kdy je auto krásně čisté, za to stojí.