Jednou to přijde. Auto musí do servisu. Ale jaký zvolit? Autorizovaný, nebo nějakého mechanika s vlastní dílnou? A na co si dát pozor?

Možná již máte svůj oblíbený značkový servis, nebo mechanika, kam jezdíte už dlouho a nic nového hledat nemusíte. Může se ale stát, že se přestěhujete na druhý konec republiky, nebo si pořídíte své první auto, případně změníte značku a váš autorizovaný servis už nebudete moci využívat. Bude tedy třeba hledat nové.

Asi to všichni známe, všude čteme a slyšíme, že je nejlepší mít dobrého mechanika, který pracuje rychle, levně a skvěle. Ale kde takové mechaniky brát? Určitě takoví jsou, ale je tu i velká skupina těch, kteří některou z uvedených vlastností nemají. Že u nich oprava trvá delší čas, než bylo domluveno, je asi ten nejmenší problém, ale pokud je provedená špatně, už je to horší.

Autorizované servisy by měly být určitou zárukou kvality. Vždy je to samozřejmě o lidech, pokud se však jedná o větší servis, který vše hlídá, je šance nějaké nepravosti celkem malá. Takový servis bývá i rychlý, jelikož má hlavní potřebné díly na skladě, nebo je může rychle objednat. A pak je tu to pohodlí, které pro někoho může být rozhodující. To, že se objednáte přes webový formulář, při předávání auta dostanete kávu, sednete si do čistého křesla a mluvíte s přijímacím technikem v obleku. To vše ale samozřejmě něco stojí, takže je jasné, že někdo rád vymění tento komfort za ušetřené peníze.

Podle čeho tedy vybírat a na co si dát pozor? Osobní zkušenost a doporučení je nejlepší. Zeptejte se tedy známých, kam jezdí na servis a jak jsou spokojeni. Dále je pak dobré využít moderní technologie a pročíst si recenze, které již najdete snad na každý servis. Jistě, někdy mohou být negativní recenze konkurenčním bojem, pokud je jich ale hodně, něco na nich bude. Velice důležitá je i komunikace – pokud se již pro nějaký servis rozhodnete, zavolejte tam. Jsou přátelští a naplánovat termín není problém? Tak super, tam se budete rádi vracet.

Dejte na své pocity. Ano, jedná se o servis auta, ale vy jste ti, co ho platí. Pokud se někde necítíte dobře a připadáte si, že jste tam spíše na obtíž, nebude to ten pravý servis. Pokud se ale cítíte v pohodě, můžete s někým v klidu probrat, co vás na autě trápí a domluvit se, co se bude dělat a kolik to bude stát, jste na správném místě.

Co se může stát, pokud si vyberete špatný servis? Jak jsme již psali, to že oprava bude trvat delší dobu je sice nepříjemné, zvláště, pokud auto potřebujete, pořád je to ale celkem malý problém. Někdy se stává, že se s autem po dobu, kdy je v servisu, celkem nešetrně jezdí. V rámci „zkušební jízdy“ se tak jezdí závody cestou na oběd. To sice neodhalíte, pokud vám ale přijde pokuta z doby, kdy bylo auto v servisu, asi to bude jasné. Velice nepříjemný je nekvalitní servis, který nejen, že opravu neudělá dobře, takže problém stále trvá, ale zároveň zvládne i zničit věci, které byly v pořádku. To se často stává v interiéru, kdy se vám vrátí auto například s odřenými plasty a polámanými držáky.

Můžeme ale narazit i na čisté podvody, kdy se vaše auto využije jako auto na díly. To znamená, že můžete přijet třeba na pravidelnou výměnu oleje. Ten vám servis vymění, zároveň si ale bez vašeho svolení vypůjčí třeba váš alternátor a dají vám nějaký starší. To při převzetí auta nepoznáte. A až vám třeba za měsíc odejte, oni budou mít další zakázku. A jeden funkční alternátor zdarma. Také se může stát, že například olej nevymění, což je také těžké poznat, zvláště u naftových motorů, kde je i nový motorový olej hned špinavý.

Je tedy důležité dobře vybírat. Podle doporučení, recenzí, vlastního pocitu. Autorizované servisy jsou obecně vyšší zárukou kvality a toho, že vás nikdo nepodvede. Ale to nezmanená, že nemůžete narazit na skvělého mechanika s vlastní dílnou, který vám auto opraví skvěle a za výborné peníze.

Pokud však servis nechcete řešit vůbec, můžete si vzít auto z Driveto Klubu. Pak je to v pohodě, o servis se totiž postaráme my.