Propad prodeje nových vozů v Evropě způsobuje automobilkám nemalé komplikace a přinesl také zajímavý jev. Počet nově zaregistrovaných aut se zelenou technologií totiž během září poprvé v historii překonal trh s dieselovými auty.

Statistiku o prodejích během letošního září přinesla společnost JATO Dynamics. Ukazuje se, že spalovací tradice se na automobilovém trhu začíná skutečně měnit. Elektrifikovaná auta totiž poprvé v historii slavila velký úspěch. Stala se druhým nejprodávanějším segmentem před naftovými vozidly. Propad je o to výraznější, protože ještě před pěti lety dominovaly trhu právě vznětové motory.

Je třeba ale přiznat, že statistika je lehce zavádějící. Společnost JATO do kategorie elektromobilů počítá všechna auta, na jejichž chodu se podílí jakkoli velký či malý elektromotor. V této skupině tak jsou samozřejmě tradiční elektromobily, plug-in hybridy a běžné hybridy, ale třeba také mild-hybridy. Zařazení poslední kmenové technologie (mild-hybridů) do kategorie elektrifikovaných vozidel v úspěchu na trhu s auty „zelené“ kategorii rozhodně pomohlo. Tuto technologii totiž začíná používat většina automobilek.