Atraktivní ojetiny za půl roku citelně zdražily. Co jste ještě v březnu koupili za půl milionu, dnes stojí minimálně o 60 tisíc víc a to ještě s větším nájezdem kilometrů. Předváděcí vozy staré rok se dnes běžně prodávají za ceníkové ceny nových aut. Dříve se ale tyto vozy prodávali zhruba o 15 procent levněji. Průměrná cena ojetých aut na českém trhu v prvním pololetí tak podle společnosti Cebia meziročně stoupla o téměř 16 procent na 245 000 korun. Zatímco loni poskytovali prodejci někdy i výrazné slevy, letos naopak stále zdražují. Ve druhém čtvrtletí cena proti začátku roku stoupla o šest procent.

Složitou situaci na trhu dokresluje i zrychlení doby prodeje ojetého auta. Poptávka je tak vysoká, že oblíbené modely se na ploše autobazarů v průměru neohřejí ani měsíc. Poptávku zvyšuje i velký zájem o české ojetiny ze zahraničí, kam mizí každý čtvrtý zánovní vůz z tuzemských autobazarů. Zvýšení cen pětiletých, ale i dalších ojetin je důsledkem dlouho zavřených hranic se státy západní Evropy, odkud se v posledních letech běžně dováželo okolo 14.500 aut měsíčně. V loňském roce však do Česka dorazilo o třicet tisíc ojetin méně, v průměru tedy jen okolo 12.500 vozů měsíčně.

Podle analytiků bude ještě hůř. Ceny mnoha modelů ojetin rostou už víc než rok. Loni se zvýšily o deset až patnáct procent, podobný vývoj lze čekat i letos, spíš ještě razantnější. K rostoucí hodnotě aut přispívají i obavy lidí z překotného přechodu k elektromobilitě. V populaci existuje velká skupina zastánců či milovníků vozů s klasickými spalovacími motory, kteří začínají mít strach z toho, že za chvíli nebude možné si auto na benzin či naftu pořídit. To může v blízké budoucnosti hnát ceny ojetin ještě výše.

Řešením situace může být flexibilní pronájem aut. Na nový vůz z Driveta totiž nečekáte dlouhou dobu, ale odjíždíte průměrně do 9 dnů. Nesmyslně vysokou pořizovací cenu při koupi ojetého i nového auta lze snadno nahradit jednou měsíční částkou, bez závazků a starostí a za zlomek tržní hodnoty. Navíc vše vyřídíte online z pohodlí domova.

Vybrat auto na flexibilní operativní leasing