Ministerstvo dopravy přímo nenařizuje přezutí na zimní pneumatiky za všech okolností. Vyhláška zní následovně: "Řidič povinen mít na svém voze obuté zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám toto předpokládat." Zákonodárce použil velice zvláštní formulaci. Jak jí chápat? Musí být takové počasí a takové podmínky na silnici, že bude souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Co si zákonodárce představuje pod „souvislou vrstvou sněhu“, ale už neřekl. Praxe ze správních řízení ukazuje, že mnohdy postačí svědectví policistů o tom, že prostě byl na silnici sníh a že to viděli.

Může se zdát, že pokud nebydlíte v horských oblastech, příliš často zimní pneumatiky za celou sezonu potřebovat nebudete. Odborníci každoročně radí, nespoléhat se na štěstí a své auto ještě před 1. listopadem přezout na zimní. Letní pneumatiky totiž při nízkých teplotách ztrácejí potřebnou přilnavost k vozovce, čímž se rapidně zhoršují jízdní vlastnosti vozu.

I když si jste jisti, že zrovna dnes povětrnostní podmínky zimní obutí dle vyhlášky nevyžadují, mohou se v průběhu dne rapidně změnit. Dohadování se s policisty na místě ani v případném správní řízení, není nic, o co byste měli stát. V neposlední řadě se můžete v případě nehody na letních pneumatikách přít s pojišťovnou o proplacení škody. Pojišťovny se totiž v případě nepřezutých nebo sjetých pneumatik snaží z úhrady škod vyvléci. Pokud se tak dostanete do nehody, pojišťovna vám obvykle neproplatí pojistné krytí, anebo částku sníží minimálně o 20%.

Přenosná dopravní značka

Za dopravním značkou C15a „povinná zimní výbava“, musíte mít zimní pneumatiky vždy bez ohledu na počasí a dobu. Taková značka platí zkrátka celý rok, tedy i v letních vedrech v půlce července. Většinou ale bývá doplněna tabulkou omezující její platnost. Tyto značky lze potkat na silnicích na horách a také na hlavních tazích a dálnicích vedoucích ve vyšších polohách, typicky na D1 na Vysočině.

Co se stane, když na zimní nepřezuji?

Pokud jste přezout nestihli a zastaví vás policejní hlídka, hrozí vám pokuta do částky 2 000 korun a bez bodů v bodovém systému. Ve správním řízení může pokuta být 1 500 až 2 500 Kč. Navíc vám policisté mohou zakázat další jízdu. Něco jiného ale je, pokud máte pneumatiky sjeté pod 1,6 mm. To se pak dostáváte do teritoria přestupku „Technicky nezpůsobilé vozidlo“, za což je 5 bodů, pokuta ve správním řízení 5 až 10 000 Kč a hlavně automaticky zákaz řízení na 6 měsíců až 1 rok.