S problémem se motoristé ve velkém setkávali zhruba před deseti lety, kdy byl na vině dodavatel nálepek. Vedlo to k tomu, že ministerstvo dopravy, které je vydavatelem známek a garantem činnosti stanic technické kontroly, vybralo nového dodavatele. Neznamená to ale, že by se podobný problém nemohl stát i nyní.

Na začátku je dobré připomenout, že řidič může být za vadnou známku pokutován. Musíte být totiž vždy schopni prokázat, že auto má platnou technickou kontrolu, což se prokazuje právě nálepkami na zadní značce. Protože se jedná o obdobný případ, jako když doma zapomenete doklady, hrozí řidiči obecná pokuta do 2000 korun na místě nebo 1500 - 2500 korun ve správním řízení. V případě, že se dostanete do situace, kdy po Vás policista bude chtít pokutu zaplatit, lze doporučit s přestupkem nesouhlasit. Samozřejmě jen v případě, že jste nálepku nepoškodili či neodstranili úmyslně.

Některé stanice technické kontroly potvrzují, že se se ztrátou známek čas od času setkají. Výměnu sice na drtivé většině stanic technické kontroly uděláte bez objednání, ale je třeba počítat s administrativním poplatkem. Ten se pohybuje okolo 50 korun. Ty Vám bohužel nikdo neuhradí. Proto si stav známky vždy před jízdou zkontrolujte a v případě poškození či ztráty urychleně zajeďte na nejbližší stanici technické kontroly.