Bodový systém je tu s námi už pár let. Konkrétně platí již od 1. července 2006. A tak dlouho nemůže být stále ve stejné podobě. Jedna výrazná změna právě míří na Legislativní radu vlády.

O co v této změně jde? O zmírnění postihu v případě lehkých přestupků a naopak zpřísnění u těch vážnějších. Novinkou je návrat dvoubodových přestupků, ve výsledku tak budou přestupky za 2, 4 a 6 trestných bodů. Za takové dva body bude například překročení rychlosti o více, než 10 km/h a méně než 20 km/h v obci a 30 km/h mimo obec.

Kde se nepočítá s žádnými body, to jsou přestupky jako špatné parkování, porušení zákazu stání a zastavení, nerozsvícení světel, zapomenutí dokladů a překročení rychlosti do 10 km/h. Tyto přestupky bude také možné vyřešit bez pokuty jen domluvou.

Na druhou stranu, pokud spácháte opravdu závažný přestupek, můžete přijít o řidičák až na tři roky. Což je o rok více, než nyní. Také se výrazně zpřísní postihy za jízdu na červenou, vjetí na železniční přejezd přes zákaz, výrazné překročení rychlosti, držení telefonu při řízení a třeba jízda pod vlivem alkoholu.

Novinkou by byla povinnost řidiče nosit reflexní vestu při vystoupení do vozovky i v obci.

Počet bodů zůstává stále 12, jakmile nasbíráte tento počet, přicházíte o řidičský průkaz. Podle návrhu by však měla být i přísnější varianta, kde bude stačit 6 bodů – to by se týkalo začínajících řidičů po dobu prvních dvou let.

Nejedná se o nic, co by začalo platit už za pár měsíců. Cesta návrhu je ještě celkem dlouhá a tak se se začátkem účinnosti počítá od 1. ledna 2022.