Mladoboleslavská automobilka vyvinula novou mobilní aplikaci Sound Analyser, která by podle zvuku měla zjistit, co je špatně s Vaší Škodovkou. Vývojáři ji nyní detailně testují. V případě, že budou úspěšní a aplikace se ukáže jako velmi schopný kapesní servisman, uvolní ji pravděpodobně i pro ostatní automobilky.

Závady automobilů se často projevují nějakým zvukem, ovšem tento zvuk se nemusí objevovat pořád. Řidiči mohou mít problém zvuk správně popsat. S aplikací Soudu Analyser už by mělo odpadnout vysvětlování typu: “Klepe to u kola, trochu vlevo, ale i vpravo a možná to jde spíš zezadu. Je to takový tupý tón, nejčastěji se ozývá při rozjezdu, ale občas to bouchá i ve vyšších rychlostech”

Aplikace momentálně testuje 245 prodejců Škody ve 14 zemích na světě. Funguje zcela jednoduše - nahraje zvuk a porovná ho s dostupnými akustickými vzory. Přesnost je podle dostupných informací více než 90 % a cílem je samozřejmě zkrátit dobu, po kterou je vůz v servise.

Škoda také uvádí, že i když je to zatím „jen” aplikace v mobilu, v budoucnu by tato technologie mohla být zabudovaná rovnou ve voze v kombinaci se soustavou čidel.