Podle dlouhodobých statistik byl v uplynulých deseti letech podíl usmrcených chodců na silnicích v noci vždy více než poloviční. Letos zatím zemřelo při nočních srážkách aut s chodci 23 lidí. Experti tvrdí, že správné používání reflexních prvků na oděvech chodců by počet úmrtí výrazně snížilo. Vliv má i barva oblečení. Zatímco v případě modré barvy oděvu je chodec viditelný na vzdálenost přibližně 18 metrů, v případě bílého oděvu je to na vzdálenost 55 metrů. U oblečení s reflexním materiálem se posouvá viditelnost chodce až na vzdálenost 185 metrů. Z vlastní zkušenosti ale potvrzujeme, že čeští chodci na silnicích příliš nesvítí.

„V noci je riziko nehody končící smrtí některého z účastníků nehody více než dvakrát větší než za dne. Proto je respektování pravidla 'vidět a být viděn' zcela zásadní.“
Lukáš Hutta z asociace Záchranný kruh.

Chodec se na silnici může ocitnout z řady důvodů, od běžné chůze při krajnici až po pomoc jinému účastníkovi provozu. Vždy je zásadní dbát své bezpečnosti, to znamená použít reflexní vesty a fluorescenční prvky. V některých státech, například v Rakousku, si musíte vestu obléct už ve vozidle. Proto je každé auto z Driveta vybaveno reflexní vestou. Je to drobnost za pár korun, která v případě použití dokáže zachraňovat lidské životy. Nezapomínejte na to!