Pokutu ve výši až 1000 liber může dostat v Británii řidič i pasažér auta, pokud otevře dveře auta špatnou rukou do cesty cyklistovi a způsobí tak nehodu se zraněním. Předcházet tomu může tzv. nizozemský manévr či chvat, který spočívá v tom, že člověk zevnitř auta otevře dveře vzdálenější rukou. Holandský chvat Vás tak v praxi donutí podívat se do dozadu. Dojde totiž k natočení těla do polohy, díky které budete mít možnost se podívat pohodlně na cestu za sebe. Zvýší se tím možnost, že zahlédnete cyklistu, auto nebo chodce v zorném poli. Holandský chvat se proto rozhodli na ostrovech implementovat přímo do silniční legislativy.

„Pokud je to možné, měli byste otvírat dveře rukou na straně odlehlé od dveří; např. použít pravou ruku k otevření dveří po vaší levé straně. To vás přiměje otočit hlavu a podívat se přes rameno. Pak je menší pravděpodobnost, že způsobíte zranění cyklistům či motorkářům, kteří vás míjejí, nebo lidem na chodníku.“

Slepé otevírání dveří podle skupiny Cycling UK ve Spojeném království každoročně zraní až 500 lidí. Lidé vystupující z auta by tak měli vidět cyklisty nebo chodce projíždějící či procházející kolem, které by mohli jinak přehlédnout.