Podle aktuálních statistik se prodej nových vozů v rámci celé Evropské unie snížil o 32 procent. Celkově to dělá přes 6 milionů registrovaných nových vozů. Během letních měsíců se propad trhu výrazně zpomalil. Zatímco během první vlny koronavirové pandemie se nová auta prodávala o více než polovinu méně oproti loňskému roku, červenec a srpen znamenali propad jen o 22 procent.

Prodej za prvních osm měsíců roku klesl ve všech zemích EU. Z největších států nejvýraznější propad, o 40,6 procenta, zaznamenalo Španělsko. Podle predikcí Evropského sdružení výrobců automobilů se dá počítat s celoročním propadem prodejů o jednu čtvrtinu. Pokud by se takové odhady potvrdily, prodalo by se v EU nejméně vozů od roku 2013. To by znamenalo návrat k době, kdy se automobilový průmysl propadal po finanční krizi.

Výběr nového vozu nemusí znamenat jen jeho pořízení. Letošní situace mění tradiční návyky lidí, kteří stále častěji přicházejí na chuť dlouhodobému a flexibilnímu pronájmu. Jednodušeji pak reagujete na nenadálé změny finanční situace, aniž by Vás tížil dlouhodobý leasing nebo splátku úvěru.