Důležité je zakoupit správné střešní nosiče, které budou sedět na vaše auto. Pro objednání je tedy nutné znát značku, model ale i rok výroby, důležitým faktorem je i typ karoserie - podle toho se bude vhodný produkt vybírat. Něco jako ‚univerzální‘ střešní nosič neexistuje. Všechno, co nese tento přídomek, nemůže nikdy zcela splňovat podmínky bezpečnosti silničního provozu. Navíc jednotlivé druhy uchycení nejsou mezi sebou kompatibilní.

Střešní nosič je doplněk, který primárně nevyžaduje odbornou montáž. U nosičů jsou přiloženy návody na připevnění, které jsou jednoduché a srozumitelné. Pokud se budete držte návodu, nemůžete udělat žádnou fatální chybu. Nastudování návodu je důležité i proto, aby jste dodrželi postup sestavování jednotlivých komponentů a jejich umístění. Některé střešní nosiče mají přesně specifikováno, která strana přijde dopředu a která na zadní část vozidla. Nesmí se to prohodit. Takže čtěte manuál!

Tři druhy uchycení:

  • Integrované podélníky (hagusy)
  • Pevné body ve střeše
  • Uchycení za rám dveří

Integrované podélné nosníky - Hagusy
Takzvané hagusy najdete především na karosářských variantách SUV a kombi. U nosičů připevněných na hagusech je nutné vycentrovat patky na tyčích. Spolu s dotažením k podélníkům se dotáhne i posuv patky na tyči. Nicméně vždy je potřeba patky nainstalovat na tyče a uchytit. Následně je přiložíte k patřičnému místu a po usazení pevně utáhnete pomocí klíče nebo imbusu, čímž je zároveň zafixujete.

Pevné body ve střeše
Montáž do pevných bodů, připravených z výroby, pro připevnění střešního nosiče je velmi snadná. Pevný bod odkryjeme pomocí posuvné, odklopné nebo odnímatelné krytky. Po usazení nosiče na střechu se jeho dotažení provádí pomocí klíče – dle typu uchycení stranového nebo imbusového. Hledání pevných bodů dá občas práci. Nejčastěji jsou v černé či lakované liště táhnoucí se po stranách střechy. Toto řešení má většina menších aut, hatchbacků, sedanů či sportovních kupé.

Uchycení za rám dveří
Pokud Váš vůz nemá hagusy ani pevné body ve střeše zbývá uchycení za rámy dveří. Pozor to není možné, pokud máte auto s bez rámovými skly. Změření vzdálenosti nosičů je nutné ke správnému připevnění za rám dveří, jestliže vaše vozidlo má přípravu v rámu dveří již zabudovanou, tak tento bod odpadá.

Rada na závěr

Při přepravě těžkých či rozměrných předmětů na střešním nosiči se mohou se změnou polohy těžiště měnit i jízdní vlastnosti vozu! Přizpůsobte proto styl i rychlost jízdy aktuálním podmínkám. Vyhýbejte se prudkým jízdním a brzdným manévrům. U vozidel s posuvným nebo výklopným střešním oknem mějte na zřeteli, že vyklopené střešní okno nesmí narážet na přepravovaný náklad. Před vjezdem do mycí linky vždy demontujte střešní nosič. Před každou jízdou byste měli raději zkontrolovat, jestli je vše správně přichyceno a drží na svém místě. Někdy se doporučuje nosiče kontrolovat každých 100 kilometrů, prostě tak pro jistotu, než pak zbytečně řešit další problémy.

Kupujte originální příslušenství. Sice nebývá nejlevnější, ale díky němu získáte jistotu, že se ve spodní části střechy do skrytých, ale připravených bodů s příčníkem trefíte. A trocha opatrnosti samozřejmě neškodí, protože plechové konce příčníků mohou střechu poškrábat.