Nebývalá sněhová nadílka posledních dnů dělá vrásky řidičům. Auto zasypané prašanem nebo s přimrzlou vrstvou sněhu, ohrožuje při jízdě nejen řidiče, ale také vozidla za vámi. V České republice platí povinnost očistit vozidlo před jízdou a její nedodržení je pokutováno. Hrozí sankce až 2 000 korun v příkazním řízení na místě nebo 2 500 korun ve správním řízení.

Dle silničního zákona 361/2000 Sb. totiž řidič nesmí: „řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran” a „řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.”

Řidiči by měli věnovat pozornost především oknům, ze kterých musí mít dostatečný výhled, aby byli schopni reagovat na situace, které na silnici nastanou. Bohužel jsou stále vidět nezodpovědní šoféři, kteří si očistí jen úzký průzor na své straně a výrazně riskují. Neodklizený sníh ze střechy navíc může při brzdění sjet na čelní sklo.

Očistěte i registrační značku
Se sněhem na silnicích se pojí také ustanovení, že řidič nesmí „řídit vozidlo, jehož tabulka registrační značky je zakryta, nečitelná nebo upravena anebo umístěna tak, že je znemožněna nebo podstatně ztížena její čitelnost”, a to pod pokutou 5 až 10 tisíc korun a zároveň zákazem činnosti na dobu od šesti měsíců do jednoho roku. Vyhnout se znečištění RZ není během sněhové nadílky dost dobře možné. Proto při policejní kontrole doporučujeme známé pravidlo: Pokud došlo k znečištění čitelnosti značky a řidič o tom nevěděl, k zavinění nedošlo a není možné jej trestat.

Jak čistit?
Postup očišťování auta od sněhu a ledu je poměrně jednoduchý. V případě ranního startu se silnou vrstvou námrazy na čelním okně aktivujte tlačítko funkce MAX defrost, která je určena k rychlému odmlžení a odmrazení čelního skla. Napůl vyhráno mají majitelé vozů s vyhřívaným sklem. Pokud je auto vybaveno manuální klimatizací nebo používáte-li manuální režim, dosáhnete nejrychlejšího odmrazení čelního skla tak, že teplotu nastavíte na nejvyšší hodnotu „HI“, ventilátor na maximální stupeň a distribuci vzduchu na čelní sklo. Zároveň zapněte vyhřívání zadního skla a zrcátek, což pomůže s jejich škrábáním. Až poté začněte pracovat se smetáčkem na ometání sněhu.

Kromě tradičních pomocníků, jako jsou škrabky na led (u vozů Škoda ukryté ve víčku nádrže nebo ve dveřích kufru), lze použít třeba odmrazovací sprej. Na rozmrazení oken či stěračů nikdy nepoužívejte horkou vodu, neboť teplotním šokem může sklo prasknout.