V současné době plné omezení a snížené mobility nemusíte řešit svůj neplatný řidičský průkaz. Nařízení EU ho úředně prodloužilo o 10 měsíců. Podobně to platí i pro průkazy, jejichž již jednou úředně prodloužená platnost skončí v tomto období.

Propadlá platnost řidičského či profesního průkazu může znamenat problém, a to docela zásadní, pokud na to přijdete až v moment policejní kontroly. Ovšem, co propadlo v období od 1. září 2020 do 30. června 2021, má platnost automaticky prodlouženou o 10 měsíců.

S odkazem na rozhodnutí Evropské unie o tom informuje české ministerstvo dopravy s tím, že platnost průkazů je prodloužena plošně v celé EU. Prodloužení platnosti dokladů je krokem ve snaze ke snížení mobility lidí ve jménu snahy o zvládnutí pandemie koronaviru.

K úřednímu prodloužení došlo už jednou. První nařízení se týkalo období od 1. února do 31. srpna 2020. Doklady již jednou prodloužené se i nyní mohou znovu prodloužit a to buď do 1. července 2021 nebo o 6 měsíců, pokud prodloužená platnost vyprší po datu 1. července 2021.