Nemít doma v garáži vlastní automobil může být příjemná úleva nejen pro naši kapsu, ale také pro životní prostředí. Na druhou stranu, problém nastane v momentě, kdy potřebujeme odvést děti do školy nebo zajet si na velký nákup. Lidé tedy stále potřebují zůstat mobilní. Naštěstí dnešní doba dává alternativy, které nám umožňují prohánět se v autech po silnicích, přitom žádné ve skutečnosti nemít.

Carsharing
Velkou oblibu si, převážně mezi mladými, našlo sdílení aut tzv. carsharing. Jedná se o službu, kdy vůz je ve vlastnictví organizace, která ho poskytuje různým uživatelům. Jde o jakýsi doplněk k veřejné dopravě, jehož výhodou je fakt, že se uživatel nemusí nikomu složitě upisovat. Zároveň mu odpadá jakákoliv povinnost se o auto starat. V praxi si jednoduše stáhnete aplikaci, kde si ihned po registraci rezervujete svůj vůz. Aplikace vás pak navede, kde se automobil nachází. Zpravidla se platí za čas vypůjčky a počet najetých kilometrů. Na české trhu carsharing nabízí např. společnost Anytime nebo Car4way. Ceny jsou okolo 400-500 Kč za den. Průměrná měsíční cena se tak dá odhadovat někde mezi 12 000 - 15 000 Kč. Služba rozhodně není pro každého, ale výborně pasuje těm, kteří auto potřebují nepravidelně. Plánujete víkendový výlet? Carsharing je jasná volba.


Půjčovna aut
Obdobou carsharingu jsou klasické půjčovny aut, kde stačí zavolat a sjednat si zapůjčení. Za velké plus lze považovat přistavení vozu na vámi požadované místo. Oproti carsharingu je však potřeba sepsání smlouvy. V mnoha případech je také vyžadována záloha. Ceny jsou přibližně stejné jako když auto sdílíte, mnohdy ale i vyšší. Půjčovny aut ocení nejlépe ti, kteří opět nevyžadují pravidelnost, ale za to je pro ně důležitý přesný čas a místo. Vracíte-li se z dovolené, určitě vás tak potěší přistavený vůz blízko letiště. Na českém trhu operuje velký počet hráčů, kteří auto půjčovny vlastní např. Autopůjčovna Easy nebo Autopůjčovna VECAR Praha.

Operativní leasing
Operativní leasing mají někteří z nás zafixovaný jako službu výhradně pro firmy a podnikatele. To dnes už neplatí! Z operativního leasingu se mohou hojně těšit i jednotlivci. Měsíčními splátky se sice nestanou majiteli, ale zpravidla si zajistí automobil na 3 až 5 let bez jakýchkoliv starostí. V ceně pronájmu je povinné ručení, havarijní pojištění, servisní prohlídky, mnohdy i dálniční známky a spousta dalších služeb.  A když už vůz klientovi nevyhovuje, vymění ho z nabídky za jiný. U nás je nabídka s operativním leasingem velmi pestrá. Mezi nejznámější značky, které tyto služby poskytují jsou LeasePlan, Raiffeisen leasing, Arval atd. Značnou nevýhodou těchto společností je dlouhodobý závazek, ke kterému se klienti upíší. Mluvíme tu o délce několik let, což rozhodně v době plné změn nelze shledávat jako výhodu. Nepříjemností je také dlouhá čekací doba na přidělení automobilu. Driveto rovněž nabízí svým klientům operativní leasing. Nabídku leasingů si můžete porovnat přímo na našem webu.

Vehicle subscription
„Vehicle subscription“ je inovativní pronájem auta, který v České republice nemá obdoby. Driveto je zatím jediný, kdo ho v rámci svého Driveto Klubu, na českém trhu poskytuje. Služba se nejvíc podobá klasickému operáku, ten však modifikuje do zcela nové podoby – žádné zdlouhavé procesy a papírování. Zapomenout můžete na nepříjemné závazky, kvůli kterým jste večer nemohli spát - auto totiž můžete kdykoliv vrátit. V praxi klientovi ke sjednání stačí pouze vyplněná žádost, občanský a řidičský průkaz. Po stránce nákladové je potřeba uhradit jednorázový vstupní poplatek do Driveto Klubu. Dále už jen klient platí měsíční částky, podle toho jak dlouho chce automobil. V ceně má garanční a záruční servis, zimní a letní pneumatiky, povinné ručení a havarijní pojištění jen s 5% spoluúčastí. Díky tomu, že služba perfektně kombinuje benefity carsharingu, autopůjčoven a operativního leasingu, je tak vhodná úplně pro každého.